Hír
2022. október 07.

Tiszteletadás a nemzeti gyásznapon

A Himnusz hangjaival vette kezdetét október 6-án a helyi Rákóczi Szövetség és a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár által szervezett megemlékezés az oroszlányi Római Katolikus Plébániatemplom mellett álló emlékműnél, ahol a szári Vértes Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

Az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából megrendezett ünnepségen Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokat mondta: „Az aradi vértanúk áldozatok és hősök is voltak egyben. Áldozatai annak a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját. Hősök, mert mindazt, amit tettek, nem önös érdekből cselekedték, nem személyes érdek vezette őket! Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak, bár csak négyen voltak született magyarok, de ez nem számított: a Kárpát-medence népeit egységesen jelenítették meg, egymással összefogva küzdöttek az utolsókig, tartottak ki a szabadság eszméje mellett, s ezzel a hősies helytállásukkal váltak a szabadság jelképévé. A vértanúk egy zászló alatt egy haza fiainak vallották magukat. Sokat tanulhatunk tőlük igazi hazaszeretetből, a nemzet iránt érzett alázatból és küzdeni tudásból!”

A tiszteletadás szónokaként Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszédében kihangsúlyozta: „Nincs olyan iskola, sem Magyarországon, sem a határon túl, ahol ma ne emlékeztek volna meg és ne sorolták volna fel a 13 vértanú nevét: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. Ez a 13 név jelképezi az 1848-49-es magyar szabadságharcot. Őket kivégezhették, de a nemzet, a nyelv és a kultúra tovább él. Ez a 13 név szimbolizálja a többi hőst is, azokat, akik a szabadság oltárán vérüket áldozták. Október 6-a nekünk is üzen. Azt üzeni, hogy mindenkinek feladata van a maga helyén, hogy helyt álljon, hogy őrizze, gazdagítsa és továbbadja azt, amit szüleitől örökölt. Közös örökségünk, történelmünk és a kultúránk hatalmas értéket képvisel. Soha ne feledjük, a kultúra mindig megelőz mindent. Megelőzi a gazdaságot, megelőzi az összes társadalmi alrendszert. Ezért lényeges és mindennél fontosabb, hogy közös kincsünket, a magyar kultúrát meg tudjuk őrizni, tovább tudjuk adni és megőrzendő értékként tudjunk tekinteni rá. Ha a kultúránkat veszni hagynánk, akkor nem csak mi, de velünk együtt múltunk is elveszne. Éppen ezért nekünk, a mi nemzedékünknek is nagy a felelőssége. Az aradi 13 vértanú példája ehhez adjon számunkra erőt és bátorítást”.

A megemlékező gondolatokat követően Szabó Gyula Győző, a Magyar Állami Operaház művésze, verses-énekes emlékműsort adott elő.

A rendezvény zárásaként Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Oroszlány önkormányzati, politikai, intézményi és társadalmi szervezeteinek képviselői, valamint a megjelent emlékezők helyezték el a kegyelet koszorúit, a tisztelet mécseseit a mementó talapzatánál.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek