Hír
2022. július 23.

Ezekre figyeljünk, ha kutyával nyaralunk

Egyre többen keresnek olyan nyaralási lehetőséget, ahová a kutyájukat is magukkal tudják vinni. Mire kell figyelni a kutyás nyaralásnál? Biztos jó, ha velünk jön a kedvencünk?

Kutyát akkor vigyük magunkkal, ha a nyaraláson legalább olyan körülményeket tudunk a számára biztosítani, mint otthon. Ne csak az alapján döntsünk, hogy szívesen töltenénk együtt az időt a nyaralás alatt, hanem vegyük figyelembe a programjainkat is, mi az, ami a négylábúnak is kedvére lehet. Hagyhatjuk-e a szálláson egy-egy kánikulában történő városnézés idejére? Jól érzi-e magát a kutya a boxban? Ehhez akár két-három hónapos szoktatási idő is kellhet előtte. Ha nem lennének megfelelők a körülmények, akkor inkább hagyjuk kedvencünket kutyapanzióban.

A kutyák többsége szeret autóban utazni, így ezzel nem szokott sok probléma lenni. A hőségben viszont gyorsan felmelegszik a kocsi belseje, ez – ahogy ránk is -, a kutyákra is hatással van. Járassuk menet közben a légkondit vagy figyeljünk arra, hogy a levegő folyamatosan átjárja a teret. Ne hagyjuk az állatot a járműben, ha megállunk.

A vízpart kutyamennyország, a nyári melegben meg pláne. Kutyabarát strandokat célszerű emiatt kinézni. A kutyák a vízparton általában szertelenebbül, nehezebben kezelhetően viselkednek, így fontos, hogy legyen kontrollunk a kutya felett. Genetikájukból következően jól úsznak, de első alkalommal mindenképpen fokozatosan szoktassuk őket a vízhez, ne erőltessük. Ha aztán az ebek kifáradnak és kifekszenek a napra, akkor arra kell figyelnünk, hogy nehogy hőgutát kapjanak.

A sétákat, fizikai megterhelést időzítsük a reggeli és esti hűvösebb időszakokra, akkor is árnyasabb útvonalat válasszunk. Beton, aszfalt helyett a talpukat kímélő földes, füves úton haladjunk. Mindig legyen nálunk víz és itatótányér, nedvesítsük meg többször a kutya bundáját, amivel hűthetjük egy kicsit a testét.

Előfordulhat, hogy nagy melegben az ebek türelmetlenebbek és máshogy reagálnak például a gyerekek hirtelen közeledésére, biztosítsuk számukra a nyugalmat és a hűvösebb fekhelyet. Extrémebb melegben hőgutát kaphatnak, illetve el is ájulhatnak. Ilyenkor locsoljuk őket vízzel, majd vigyük állatorvoshoz akkor is, ha spontán magához tért az állat.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek