Hír
2022. június 28.

30 éve szabadon

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező „30 éve szabadon” című szabadtéri kiállítás fogadja a városlakókat hétfőtől a Szent Borbála téren.

A hőség miatt a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében rendezett megnyitón elsőként Takács Tímea, az intézmény igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokat fejtette ki:

„Magam már felnőttként éltem meg a rendszerváltás folyamatát, emblematikus pillanatairól éles emlékeim vannak, amelyeket a tablókiállításon is nyomon lehet követni. Fontos napjainkban, hogy ezekkel a múltbeli eseményekkel, életérzésekkel szembesüljük, hiszen a múlt felismerése segít bennünket abban, hogy a jelenkor értékeit sokkal jobban megbecsüljük. Harminc év csaknem egy nemzedéknyi idő. A szabadság és a függetlenség révén mi magyarok képesek voltunk begyógyítani a történelem okozta sebeket. A rendszerváltás előtt, a kommunizmus repedésein beszűrődött valami a nyugati világból. Valami számunkra akkor még érthetetlen csodavilág, ami a nagy Szovjetunió árnyékában elérhetetlennek és misztikusnak tűnt az itteni emberek számára. Mindenki a végét várta, de senki sem hitt benne őszintén. A mai fiatal generáció már el sem tudja képzelni, hogy milyen világ volt Magyarországon a 90-es évek előtt. Nekik már csak tankönyvi anyag a rendszerváltás és az azt megelőző időszak. Ezért is nagyon fontos, hogy Oroszlányban is találkozhatnak egy ilyen kiállítás keretében ezeknek az eseményeknek a felelevenítésével”.

A vándorkiállítást László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. A tárlat öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig, végigsorolva azokat az eseményeket, amelyek megváltoztatták a kontinens és a világ történelmét. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

Közép- és Kelet-Európában 1945 után egymást követték az antikommunista megmozdulások. A kiállítás nemcsak az államosítást, az egyházüldözést, a korabeli állapotokat mutatja be, hanem feleleveníti a magyarországi, prágai, kelet-berlini ellenállást is. S azt is, hogy a kommunista rendszerek nem maguktól omlottak össze, hanem a szabadságra vágyó emberek milliói döntötték meg.

A tablókiállítás bemutatja az első közös sikert: az 1991-es évet, amikor Magyarország és a visegrádi négyek szövetséget kötöttek közös érdekeik képviseletére; 1999-et, amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, majd 2004-et, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz.

A rendezvény kulturális blokkjában Csépai Eszter színművésznő Jobbágy Bence gitárkíséretében verseket, monológokat, valamint Cseh Tamás és Bereményi Géza által szerzett dalokat adott elő, majd a Moszkva tér című film vetítésére került sor.

A kiállítás a „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatásával jött létre, és július 6-ig tekinthető meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek