Hír
2021. október 30.

Rákóczi utolsó útja

Különleges történelmi kalauzolásban lehetett részük azoknak, akik ellátogattak az oroszlányi Rákóczi Szövetség újabb előadására.

Ez alkalommal „II. Rákóczi Ferenc utolsó útja” címmel Árva Ferenc földrajz-történelem szakos tanár tartott vetített képes előadást a vezérlő fejedelem hazatérésének és újratemetésének 115. évfordulója tiszteletére a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

A prezentáció a gyászos nappal, Rákóczi halálának napjával -1735. április 8. – kezdődött, majd elemezte első temetését. A fejedelemnek a végrendelete alapján az volt a kérése, hogy édesanyja mellé temessék Konstantinápolyba a Szent Benedek jezsuita templomba. Szívét pedig a Párizs melletti Grosbois kamalduli szerzeteseknek küldjék el. A szívet Louis Molitard és Zay András vitték el, és átadták a kamalduliaknak. A házfőnök a kertben temette el, és emléktáblát állított, amelyen felsorolták a fejedelem címeit, szóltak arról, hogy „az isteni gondviselés” útján Rodostóba került, és ott is halt meg.

A kamalduliak a XVIII. század második felében elfogytak, a kolostort a trappisták vették át, majd magántulajdonba került. Az 1789-es események utáni zűrzavarban a kolostort kifosztották. A szívet azóta is kutatják, elsőként német tisztek 1870-ben, majd az egyik magántulajdonos, később magyar történészek (pl. Köpeczi Béla) is, de hiába.

A hamvak hazahozatalának gondolata már a reformkorban megjelent, politikai okokból azonban az 1870-es évekig nem kerülhetett szóba komolyan és még ezután is évtizedek teltek el, mire a gondolat megvalósult.

Az újratemetés helyszíneként sok település neve felvetődött, de mindegyik ellen volt kifogás. Borsi, a fejedelem születésének helye túl kicsi volt, Budapestnek nem volt köze a szabadságharchoz, Munkács a börtön közelsége miatt nem bizonyult méltónak, kiestek az erdélyi városok, Kolozsvár és Marosvásárhely is. Végül Kassa maradt az alkalmas helyszín, hiszen a kuruc mozgalom központja, Rákóczi kedvelt városa volt, ráadásul itt nyugodott édesapja, I. Rákóczi Ferenc és nagyanyja Báthori Zsófia.

Az akkori kormány megbízásával, Thaly Kálmán vezetésével delegáció utazott Konstantinápolyba, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket a hazaszállításhoz.

A török kormány engedélyezte, hogy a fejedelem földi maradványait hajóra tehessék, melyet a Kelet nevű hajó hozott el Orsovára. 1906. október 27-én magyar földre értek a fejedelmi ereklyék, melyeket vonat szállított tovább. A fogadóbizottság négy különvonatnyi előkelőségből állt, akiknek Thaly büszkén jelentette be: „Átadom a szent hamvakat a magyar kormánynak”.

Szerte az országban, különösen a Rákóczi-kultuszhoz kötődő településeken emlékmáglyák, úgynevezett Rákóczi-tüzek gyúltak. Október 29-én reggelre ért a különvonat a Felvidékre. Rákóczi temetése még aznap lezajlott a kassai dómban.

1906-ban senki nem gondolta, hogy sírhelye néhány év múlva újra a határon kívülre fog kerülni.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek