Kultúra
2016. március 27.

A fejedelemre emlékeztek

Dr. Várkonyi Gábor történész tartott rendkívül érdekes, lebilincselő történelmi elemzést szombat délután az OKSZÍK kiállítótermében „Majk és Grosbois” címmel II. Rákóczi Ferenc életéről, munkásságáról. Az előadó arról is ismert, hogy ő volt a majki műemlékegyüttesben megtekinthető „A hallgatás ereje” című tárlat egyik összeállító kurátora.

A Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetének rendezvényén Nagy Csaba elnök köszöntötte a megjelenteket, s mutatta be az ELTE docensét, aki kutatásai nyomán nem egy esetben új megvilágításba helyezte a fejedelem tevékenységét, s az általa irányított szabadságharcot.

Mint az elhangzott, sajnálatos, hogy az iskolai tankönyvekből ma sem tudható meg több Rákócziról, mint egy emberöltővel ezelőtt, pedig azóta számtalan új kutatási eredmény gazdagította a kor megismerését. Még mindig, mint bujdosót emlegetik, pedig immár tény, hogy politikai emigránsként élte meg a szatmári békét követő időszakot.

A török megszállást követően a magyar politikai elit nagy reményekkel várta, hogy megvalósul hazánkban a rendi parlamentarizmus, és bekövetkezzenek a pénzügyi, gazdasági, társadalmi reformok, azonban csalódniuk kellett. A Habsburg ház abszolutizmusa jól működő birodalmat épített ki, s ebben nem jutott szerep a magyar elitnek, amely kiszorul az ország irányításából.

A Rákóczi szabadságharcnak egyszerre kellett volna megvalósítania a reformokat, miközben komoly társadalmi változásoknak is be kellett volna következnie. Erre azonban nem volt elég idő.

S, hogy miért is bukott el a fejedelem vezette felkelés? Ennek elsősorban gazdasági okai voltak, hiszen a Habsburg ház erőforrásai sokszorosan meghaladták a magyarok lehetőségeit. Ugyanakkor az európai nagyhatalmak sem álltak mögé a felkelésnek, aminek elsősorban politikai okai voltak. 1711. április 30-án tette le a fegyvert a mintegy 12 ezer főből álló kuruc hadsereg, befejezve az 1703 óta tartó, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc küzdelmeit.

Az előadást követően a résztvevők a főúton lévő Rákóczi szoborhoz vonultak, ahol Lazók Zoltán polgármester, Várkonyi Gábor és Nagy Csaba helyezte el az emlékezés és tisztelet koszorúját, aminek az is aktualitást adott, hogy március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját az Országgyűlés emléknappá nyilvánította.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek