Önkormányzat
2015. július 01.

Egymilliárdos beruházás Oroszlányban

Ünnepélyes keretek között adták át kedden délelőtt az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. telephelyén az erőművet és a várost összekötő, föld alá helyezett új távhővezetéket. Az avatóünnepségen a város- és cégvezetők mellett ott volt Németh Lászlóné, a miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára is.

Örömömre szolgál, hogy én adhatom át azt a beruházást, amit az oroszlányiak már annyira vártak, és ami oly fontos szerepet tölt be a távfűtés korszerűsítésében. Mára konszenzus van abban a kérdésben, hogy az energetika meghatározó kérdéssé vált a világban. Oroszlány mindig is fontos szerepet töltött be az energiatermelésben. Ez a valamivel több, mint 5 kilométer, 40 éves szakasz ötezer lakást és számos intézményt látott el távhővel. Ez a vezeték elavult és rossz állapotban lévő volt, elöregedett. A most föld alá került rendszer korszerű, és a projekthez elnyert egymilliárdos forrás Oroszlány történetében az egy adott célra megszerezhető legnagyobb támogatás volt – mondta az államtitkár.

A beruházás főbb állomásait ismertetve Kontschán Jenő vezérigazgató arról szólt, hogy több mint két évvel ezelőtt adott be pályázatot az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a Környezet és Energia Operatív Program projektjére „Az erőművet és a városi hőfogadót összekötő távhő tranzitvezeték felújítása” címmel.

A pozitív döntéssel az egymilliárd forintos beruházási költség 50%-ára vissza nem térítendő EU-s és állami támogatást nyert el a társaság, majd az önerő biztosítására szintén pályáztak, végül a projekt gyakorlatilag 100%-os támogatást kapott a megvalósításhoz.

A munkaterület átadására 2014 augusztusában került sor, a folyamatosan épülő szakaszok első, részleges üzembe helyezése tavaly decemberben kezdődött. A több mint 5 kilométeres hosszban folyó felújítás során az utolsó, belterületi szakasz jelentette a legnagyobb kihívást.

Mindezekkel kimutathatóan javul Oroszlány és térsége életminősége, valamint a projekt hozzájárul a nemzeti szintű energiatakarékossági és környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez is – fogalmazott a vezérigazgató.

Lazók Zoltán polgármester – méltatva a kivitelezők teljesítményét - arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezetékek föld alá helyezése lehetőséget teremt a nyomvonal mentén található területek és ingatlanok közvetlen megközelítésére, új bejárok, utak megnyitására, lehetőséget teremt igény esetén a gyalogos és kerékpáros útvonalak fejlesztésére, adott esetben új közúti közlekedés kialakítására. A vezeték földbe fektetése kapcsán a Bokodi-tóhoz vezető út melletti területek is szinte kinyíltak, ami a szükséges tervezés és szabályozás megléte esetén lehetőséget teremthet a későbbiekben az útszakasz szélesítésére, rendezésére, esetlegesen gyalogos útvonal kialakítására.

Az avatóünnepség elismerések átadásával zárult Oroszlányban.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek