Hír
2024. May 18.

Történelmi teljesítménytúra

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület szervezésében második alkalommal, 250 résztvevővel rajtolt el szombaton a Vértes 60 történelmi teljesítménytúra. A túra 25 km és 60 km távon haladt, 12 települést érintve.

Ha valakit megkérdeznek arról, mi jut eszébe a Vértes hegységről, bizonyára azonnal a természet szépségeire, a remek kikapcsolódást nyújtó túraútvonalakra gondol. Valóban, a mintegy 314 négyzetkilométernyi erdővel borított terület pusztákkal, legelőkkel, és 300-400 méteres magaslatokkal, megannyi csodás látnivalót kínál az idelátogató turisták számára.

„A táj szépsége magával ragad minket, de nem feledkezhetünk meg a környék történelmi múltjáról, azokról a vitézekről, harcosokról, katonákról, akik a II. világháború csatáit követően végső nyughelyre leltek ebben a tökéletes harmóniában” – foglalta össze a teljesítménytúra lényegét a főszervező, Szebenyi István.

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányospusztán, Körtvélyesen, Kapberekpusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait, de a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal.

A teljesítménytúra az indulóktól kellő felkészültség kívánt, mivel a táv meglehetősen hosszú volt, sok emelkedővel, azonban fantasztikus környezetben, káprázatos természeti értékekben gyönyörködhettek a résztvevők. A túraútvonalon 11 ellenőrzőpontot kellett elérni, ahol a hagyományőrzők lepecsételték az igazolólapokat.

A célállomás Majkon, Madárhegyen volt. Mindenki, aki teljesítette a túrát, pólót, kitűzőt és oklevelet kapott. Az első célba érkezőt, a 25 km-es távot teljesítő debreceni Nagy Mártont Oroszlány polgármestere, Lazók Zoltán fogadta.


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek