Kék hírek
2024. április 10.

Sok dolguk akadt a lánglovagoknak

2024 első negyedévében összesen 78 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Komárom-Esztergom vármegyében. Ezekben a tüzekben egy ember vesztette az életét, öten pedig megsérültek.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több, mint 50 órára és 145 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 1080 négyzetméternyi épített terület égett le, három otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt hét embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

A 78 tűzzel érintett épületek közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A tüzek jelentős hányada kéményből indult. De hét esetben konyhából, hét esetben pedig nappaliból, vagy hálószobából indult a tűz. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A katasztrófavédelem két esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, négy épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a helységekbe füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan érzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Forrás: katasztrofavedelem.hu
Fotó: illusztráció


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek