Hír
2024. április 07.

Nemzetközi Roma Nap

Egész délutánt betöltő programsorozat várta szombaton a Nemzetközi Roma Napra kilátogatókat az Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár szabadtéri színpadánál.

Az Oroszlányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ismert, tehetséges roma előadók váltották egymást a világot jelentő deszkákon. A műsor nyitányaként két helyi autentikus cigányzenét játszó formáció, a Kale Lulugyi és az Opre Vojá csapott a húrok közé.

Ezt követően köszöntőbeszédek következtek. Elsőként Duka László, a vármegyei roma önkormányzat elnöke üdvözölte a 70 éves Oroszlányt, valamint a program résztvevőit és szervezőit, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokat mondta:

„Aki egy másik embert vallása, vagy származása alapján hátrányosan megkülönbeztet, az ellen uszít, vagy aljas indulatokat gerjeszt, az mélységesen elítélendő. Amikor feltesszük a kérdést, vannak-e problémák a romák és nem romák együttélésében, kijelenthetjük: igen, vannak, azonban ebbe nem nyugodhatunk bele! Mint ahogy egyetlen kiszolgáltatott helyzetben élő ember mellett sem mehetünk el becsukott szemmel. Segítenünk és bátorítanunk kell őket, nekik pedig élni, és nem visszaélni kell a felkínált lehetőségekkel. Magyarországnak és Oroszlánynak szüksége van minden tenni akaró roma ember tudására és tehetségére! Önkormányzatunknak, ahogy eddig, a továbbiakban is elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson az oroszlányi romáknak problémáik megoldásában, hagyományaik, kultúrájuk megőrzésében. Hatalmas a felelőssége ebben a roma önkormányzatnak, akik évről-évre elszántan és tettre készen képviselik a cigányság érdekeit országos és helyi szinten is. Városunkban már bizonyították, hogy munkájukkal mindig új megoldások, új lehetőségek után kutatnak. Bízom benne, hogy a városban lakó romák érdekeit szem előtt tartva a jövőben is eredményesen tudunk együtt dolgozni, hiszen Oroszlány mindannyiunk otthona!”

A hatalmas tömeget vonzó fergeteges műsor olyan neves sztárvendégek koncertjével folytatódott, mint a Boldizsár Family, Bódi Guszti és a Fekete Szemek, Bódi Csabi és Vass Ignác.

A programok alatt a legkisebbek sem unatkoztak, őket ingyenes kisvasúttal és körhintával várták a szervezők.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek