Tánc-Zene
2024. március 24.

A népzene szárnyán

Oroszlány adott otthont március 22-én a XV. Vass Lajos Népzenei Találkozónak és egyben minősítő versenynek a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett rendezvényt Farkas Márta ügyvivő elnökhelyettes nyitotta meg, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket:

„A mai rendezvény egyik házigazdája, az idén 35 éves Oroszlányi Bányász Népdalkör a hagyományok őrzését és ápolását tűzte ki célul. Egy alkalommal elkísértem őket egy sümegi minősítő versenyre. Szabad programot terveztem magamnak, aztán valahogy mégis ott maradtam a nézőtéren. Higgyék el, hogy ott jöttem rá, milyen nagyszerű dolog az, amit csinálnak, ahogy ápolják a népzenei hagyományokat. Kodály Zoltán mondta, azt, hogy: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

A jelenben Önök azok, akik megteremtik annak a lehetőségét, hogy a fiatalabbak megszerezhessék kultúránk egy jelentős szeletét, és ezért köszönet illeti Önöket”.

Az Oroszlányi Bányász Népdalkör előadása után vette kezdetét a népzenei verseny, melyen a szólistáknak és csoportoknak köszönhetően, 19 remek produkció örvendeztette meg az érdeklődőket. Mind az ifjúsági, mind a felnőtt kategóriában érkeztek fellépők az ország különböző részeiről.

A Hagyományos régiók – Régiók hagyománya alcímű egész napos program ismét bizonyította, hogy a magyar kultúrában kiemelkedő szerepe van a népdaloknak, a népzenének.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek