Hír
2024. március 16.

Magyar zászló és címer napja

Hivatalosan 1848 márciusában rendelték el nyilvános ünnepek alkalmával az összes magyar közintézményben a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

2014-ben az Országgyűlés úgy határozott, hogy ez a két szimbólumunk külön ünnepnapot érdemel, ennek köszönhetően 2015-től március 16-át országszerte a magyar zászló és címer napjaként tartjuk számon.

Zászlót már az ókori népek is használtak, elsősorban a hadviselésben volt fontos szerepe. Mi, magyarok az elsők között voltunk, akik zászlóval és címerrel büszkélkedhettek Európában.

Amikor egy zászló három különböző sávból áll, annak trikolór a neve, és sok más nemzethez hasonlóan hazánk zászlója is ilyen. Nekünk, magyaroknak sokat jelentenek ezek a színek, hiszen nincs olyan magyar, akinek láttukon ne dobbanna meg a szíve egy sporteseményen, ne érezne büszkeséget, amikor dobogón állnak legjobbjaink.

A piros, fehér és zöld színek mindannyiunkban az összetartozás érzését keltik.

A zászló elsődleges célja egy nép vagy egy ország szimbolizálása, és a színekhez mindig különleges jelentések párosulnak. A fehér szín legtöbbször a békét jelenti, a piros a veszély, a forradalom és a bátorság színe, míg a zöld a termőföldet, a biztonságot és a reményt jelképezi.

Magyarország himnuszát, zászlaját, és címerét büntetőjogi védelem illeti meg, a nemzeti jelképek megsértését, szándékos rongálását a Büntető Törvénykönyv bünteti.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek