Sport
2024. január 27.

40 éves az oroszlányi karate

Egy valódi időutazásnak lehettek részesei azok, akik megtekintették az oroszlányi karate elmúlt 40 évét felidéző gálát pénteken este, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A számos megjelentet – köztük Lazók Zoltán polgármestert, dr. File Beáta jegyzőt, dr. Tahon Róbertet, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkárát, valamint Bíró György volt válogatott edzőt – a rendezvény főszervezője, Péter Gábor üdvözölte.

A karate egy japán eredetű küzdősport, a szó jelentése „üres kéz”, amely a harcművészet fegyver nélküliségére utal, vagyis, hogy az egyén saját testét, végtagjait használja fegyverként. A karatét sokan nemcsak sportként űzik, hanem a harcművészet jellege miatt szívesen választják önvédelmet tanulni vágyók is, kortól és nemtől függetlenül. A karatéról tudni kell, hogy nem csupán egy mozgásforma, művelői szellemi fejlődésen is keresztülmennek, hiszen a jellem formálása és a test edzése szorosan összefügg. Az akaraterő, a kitartás, az előítélet-mentesség, az önuralom és a tisztelet elve mind-mind fejleszthető jellemvonás és készség, többek között ezekre is irányul a karate útmutatása. Végső cél a testi és lelki harmónia megteremtése.

Lazók Zoltán, az idén 70 éves város nevében a következő gondolatokkal köszöntötte az egykori és ma is aktív karatésokat: „E jeles küzdősport 1984-ben, pontosan 40 éve honosodott meg Oroszlányban. A nyolcvanas évek végétől Péter Gábor tanítványaival viszonylag korán bele csöppentek a versenyzés világába. A magyar karate szakág hamar megtanulta a mester nevét, ugyanis tanítványai sorra nyertek a versenyeken. Ennek köszönhetően évekig segédedzője volt a magyar karate válogatottnak, később mentora a Hanami Sportegyesületnek.

Városunkban Péter Gábor neve egybeforrt a küzdőspottal, a 4 danos mester több évtizedes munkásságának köszönhetően a mai napig meghatározó alakja a karaténak. Gábor mellett, - név szerint négy válogatott versenyzőt említsek - a közel 200 érmet szerző, Világkupa győztes Hegedűs Csilla, valamint a szintén válogatott, sokszoros Magyar Bajnok, hatszoros Európa Bajnoki 3. helyezett Tóth Beatrix. Nekernusz Arnold Világ Kupa első helyezett és Rózsahegyi László, aki az első érmet hozta Magyarországnak a Világbajnokságról. Felsorolni szinte lehetetlen a többszörös Magyar Bajnokokat, Európa Kupán, Világ Kupán, nemzetközi és hazai versenyeken érmet szerzett versenyzőinek nevét, akik szintén Oroszlány hírnevét öregbítették a karatén keresztül.”

A rendhagyó eseményt videofelvétellel, különféle bemutatókkal, gyakorlatokkal és számos meglepetéssel színesítették a fehér ruhás sportolók.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek