Önkormányzat
2023. november 18.

Átadták a kibővített Bölcsődét

Oroszlány Város Önkormányzata 280 millió Ft összegű támogatást nyert el a TOP-1.4.1-19-KO1-2019-00002 azonosító számú projekt megvalósításához. A korábban 13 csoportszobában 156 fő férőhelyen működő Oroszlányi Bölcsőde mindkét épületéhez történő hozzáépítéssel 3 új csoportszobával és kiszolgáló helyiségeivel bővült az intézmény, mely 36 fő férőhely növekedést jelent, ahol így már 192 gyermek ellátása biztosítható.

2023-ban 16.530.580 Ft többlettámogatást kapott a projekt, így 296.530.580 Ft összegű támogatással és 307.977.642 Ft összegű projekt összköltséggel valósult meg a fejlesztés.

Az Oroszlányi Bölcsőde Épületeinek Bővítése című projekt a városi bölcsőde bővítését tűzte ki célul. Oroszlány Város Önkormányzata a támogatási szerződés 2019. novemberi aláírását követően kezdte meg a projekt előkészítési, tervezési fázisát. Az elkészült tervek alapján az engedélyezési eljárást követően a kivitelező kiválasztására 2 db közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni, így első körben 9 db új parkolóhely építése valósult meg a Havasi Márton utcában, majd ezt követően kezdődhetett meg a kivitelezés a bölcsőde területén 2021 szeptemberében.

A fejlesztés eredményeként mindkét bölcsődei épülethez hozzáépítettek a kivitelezők, ezáltal közel 300 m2-el bővült az intézmény hasznos alapterülete. Ehhez igazodóan a bölcsőde udvarát mintegy 1000 m2-el kellett bővíteni és a jogszabályi előírásokhoz igazodóan lehatárolni, hogy a gyermekek biztonsága szavatolható legyen, ezáltal kisebb, könnyen felügyelhető udvarrészek alakultak ki. Az új csoportszobák új bútorzatot kaptak, a csoportszobai játékok és kiszolgáló eszközök a minél magasabb szakmai színvonalú nevelőmunkát hivatottak elősegíteni. 3 db udvari pavilon is létesült, így a szabadban tölthető időszak hossza megnövekedhet, napos és esős időre vonatkozóan egyaránt.

A fejlesztés során arra törekedett a város, hogy egy magasabb szakmai színvonalú intézmény jöjjön létre. Ehhez igazodóan kerültek beszerzésre a gondosan válogatott eszközök, játékok, melyek sok gyermek számára otthon nem elérhetőek. Ortopédiai szőnyegek, gondolkodás- és mozgásfejlesztő játékok segítik a gyermekek fejlődését. A bölcsőde hordozható projektort is beszerzett, új kültéri játékok és homokozók szolgálják a gyermekeket, melyek a szintén új kerti tárolókban kerültek elhelyezésre. Szőnyegtisztító gép, új porszívók egyszerűsíti az üzemeltetési feladatokat.

A beruházásnak köszönhetően a 3 új csoport működtetéséhez 7 új dolgozót alkalmaz az intézmény, 6 gyermekgondozót és 1 dadust.

A fejlesztés kiegészítéseként a város saját forrásból rendezte a bölcsőde környezetét is, közlekedési útvonalak, gyalogos felületek, parkolók és azok vízelvezetésének fejlesztésére mintegy 80 millió Ft összegű beruházást valósított meg.

A beruházás a Széchenyi2020 program keretében az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A november 17-i projektzáró rendezvényen Lazók Zoltán polgármester, Popovics György a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is elismerően szólt a fejlesztésről. Mint elhangzott, az oktatásba való beruházás mindig a jövőbe való befektetést is jelenti. Nincs annál örömtelibb feladat, mint a gyermekek fejlesztésére, nevelésére szolgáló lehetőségek bővítéséről beszámolni. Ez az esemény nem csak egy intézmény ünnepélyes megnyitását, hanem egy közösség elkötelezettségét is jelképezi a legkisebbek iránt. Nem csupán az épületek és a berendezések bővítéséről szól, hanem a jövőnkbe vetett hitről és a gyermekeink felé irányuló gondoskodásról.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek