Hír
2023. október 31.

Példaértékű gazdálkodást folytat az Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság

Az októberi képviselő-testületi ülésen fogadták el az oroszlányi Tűzoltó-parancsnokság 2022. évi beszámolóját, melyből megtudhatjuk, hogy a 17 fős állomány folyamatos működést biztosít városunkban.

Az elmúlt egy év során 2 fő adta be felmondását és helyezkedett el olyan Ipari parki cégnél, ahol a fizetése jelentősen emelkedett, sajnos ezekkel a bérekkel az önkormányzati tűzoltóság képtelen versenyezni, a bérkompenzálás céljából Oroszlány Város Önkormányzata a képzett tűzoltó állomány megtartása érdekében bérkiegészítési támogatást biztosított részükre 4.352.000 Ft értékben.

A fűtési költségek csökkentése végett 2022. decemberében az épület fűtését biztosító faelgázosító kazánt helyeztek üzembe és bojleres melegvíz használatára álltak át. Ezekkel az intézkedésekkel, átalakításokkal elviselhető mértékig sikerült az épület rezsijét csökkenteni. A költségek alacsony szinten tartása érdekében a város elvégeztette az épület nyílászáróinak cseréjét, a tető és a falak szigetelését.

A tűzoltóság munkájához két gépjármű áll rendelkezésére, egy 2008-as évjáratú Renault és egy 2016-os évjáratú MAN, a járművek a folyamatos karbantartásnak köszönhetően jó műszaki állapotban vannak.

A tűzoltó felszerelések és eszközök folyamatos cseréjéről a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által évente kiírt pályázaton gondoskodnak, az eszközök az előírásoknak megfelelőek, raktári készlettel is rendelkeznek az elhasználódott felszerelések pótlására (kesztyű, kámzsa, csizma stb.). A felülvizsgálatra kötelezett berendezések, műszerek, eszközök ellenőrzését az előírt időtartamoknak megfelelően elvégeztetik (légzőkészülék, CO2 mérőműszer, létrák, mászóövek stb.)

Költségvetésüket az önkormányzati támogatás, a BM OKF által havi rendszerességgel utalt állami támogatás, adományok, tagdíjbefizetések és a bérmunka bevételek tették ki. A bérmunkából származó bevétel összege idén szeptember 30-ig 4,15 M Ft. A bevételeket takarékos módon felhasználva folyamatosan tudták biztosítani működési feltételeiket, fizetési kötelezettségeiket minden esetben határidőre teljesítették.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére tavasszal technikai eszköz pályázat került kiírásra, melyen sikeresen pályáztak tűzoltóink, az elnyert 3,75 M Ft-ból 2 db benzinmotoros fűrészt vásároltak, illetve a MAN gépjárműfecskendőre málhadobozokat készíttetnek.

2022-ben 249 káresemény volt elsődleges műveleti körzetükben, mely 17%-kal több, mint a korábbi évek átlaga. 2023. január 1. és szeptember 30. között 193 káreseményük volt. Ezek közül kiemelkednek a hulladéklerakó tüzei. A műszaki mentések között 29 fakidőléssel, ágletöréssel kapcsolatos káreset volt, mely a tavalyi év viszonylatában 50 %-os csökkenést mutat. Az ajtónyitások száma továbbra is nagyon magas, 27 alkalommal riasztották ezzel a céllal a tűzoltókat.

Minden évben részt vesznek a városi rendezvények előkészítésében és azok utómunkálataiban. Szükség esetén sátrat vagy színpadot állítanak, megszervezik és segítik a város karácsonyfájának a felállítását. Gyakran segítik a nagyszabású rendezvények lebonyolítását és lehetőség szerint aktívan részt is vesznek egy-egy programban.

A gyermekek részére bemutatókat tartanak a tűzoltó szakma népszerűsítésére, rendszeresen részt vesznek a csilletoló versenyeken és a főzőversenyeken is. Tevékenységük elismeréseként 2023. január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár emlékplakettet adományozott részükre.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek