Egészség
2023. October 18.

Gyermekorvosok a középpontban

Lezárult a K&H jövő gyógyítói pályázat, amelynek célja, hogy bemutassa és elismerje azokat a 40 év alatti gyermekgyógyítókat, akik szívvel-lélekkel, innovatív módon gyógyítják a kicsiket. A felhívásra nagy volt az érdeklődés: 81 háziorvos, kórházban dolgozó gyermekgyógyító, rezidens és szakorvos jelölt nyújtotta be pályázatát.

A K&H jövő gyógyítói pályázói közül sokan vannak, akiket már az iskolában kiemelkedően érdekelt az élőlények működése, a test felépítése, a bennük zajló biológiai folyamatok, összefüggések. Pályázatukból kiderül, hogy többen voltak kiskorukban szemtanúi egy családtag vagy iskolatárs, barát révén annak, hogy milyen az, ha valaki fiatalon beteg lesz, mekkora csodát tehetnek az orvosok, mennyit számít a tudásuk, empatikus hozzáállásuk. A példaképek rengeteget jelentettek a pályaválasztásuk kapcsán is: egy orvos, aki őket gyógyította kiskorukban, egy tanár, aki az iskolában úgy tanította a biológiát, hogy az osztály negyede orvos lett, vagy egy professzor magával ragadó előadása. És hogy jön ide a Vészhelyzet? Nos, nem egy orvos számára a fiatalkori filmek is meghatározóak voltak a továbbtanulásnál – van olyan gyermeksebész, traumatológus, aki George Clooney ikonikus alakítása miatt választotta ezt a szakmát.

„Az orvosi hivatáshoz elengedhetetlen a szociális érzékenység és az, hogy a doktor szeresse a gyerekeket, gondoskodással forduljon a kicsik felé. A K&H jövő gyógyítói díjra jelentkező fiatal szakemberek pályázataiból kitűnik, hogy egytől egyig szívvel-lélekkel, odaadással gyógyítanak. Szakmai elhivatottságuk mélyen gyökeredzik, és igyekeznek minél innovatívabban kezelni a kicsiket, hogy megkíméljék őket a fájdalomtól, segítsék a mihamarabbi felépülést. Többen kiemelték, mennyit fejlődött az orvostudomány az elmúlt 5-10 évben, mióta lediplomáztak. Van olyan betegség, amit pályájuk elején még nem tudtak gyógyítani, ma viszont már szinte minden gyermek felépül belőle” – fejtette ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője.

Felmerül a kérdés, hogy miért gyermek, és nem felnőtt orvosok lettek. A gyermekorvosok – a kicsik gyors regenerációs képességének köszönhetően – rendszeresen lehetnek szemtanúi lelket melengető, csodálatos felépüléseknek. A gyermekek őszintesége, gyógyulni akarása, kitartása csodálatra méltó és nagyban segíti az orvosok munkáját, lerövidíti a felépülési időt. Hálás mosolyuk pedig a legcsodálatosabb köszönetnyilvánítás. A házi gyermekorvosok külön kiemelték, milyen felemelő, de egyben nagy felelősség is, hogy végigkövethetik a születéstől az érettségiig a gyermekkort. Láthatják, milyen eredményeket hozott prevenciós útmutatásuk vagy éppen hogyan gyógyult fel valaki egy kisgyermekkori súlyos betegségből és élt utána teljes életet.

Forrás: well.hu


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek