Évforduló
2023. October 03.

Assisi Szent Ferenc napja

Assisi Szent Ferenc 1181-ben született gazdag kereskedő családban.

A fiatalember elég könnyelmű életet folytatott, de egy súlyos betegség után Isten felé fordult. Élete teljesen megváltozott, vagyonát eladta és minden idejét betegek ápolására, nyomorultak gyámolítására fordította. Ferenc a természetet is nagyon szerette, az állatokkal is tudott beszélni. Több legenda is szól erről, pl. Szent Ferenc a madaraknak prédikál, Szent Ferenc megszelídíti a gubbiói farkast.

Sok követője akadt, így megalapították a ferences rendet, mely hazánkban is működik. Tagjai a szegénységet, az engedelmességet és a tisztaságot hirdetik. Ezt a fogadalmat jelöli a csomózott zsinór, az korda is a csuhájukon.

Teljes élettörténetét Franco Zefirelli Napfivér, Holdnővér című filmje mutatja be.

A magyar néphagyomány szerint a Ferenc-nap idejére eső napok alkalmasak a vetés elkezdésére, ezért egyes vidékeken ferenchétnek, máshol búzahétnek is hívták. Sokfelé a szüretet kezdték ekkor, előző nap kanászostor durrogtatásával tartották távol a rontást. Babonából a vetés napján nem sütöttek kenyeret, hogy jól teremjen a mag. A gondos asszonyok a kotlós fészkébe nyírfaágat dugtak, hogy a kiscsirkék el ne pusztuljanak.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek