Egészség
2023. September 29.

Változik a gyermekorvosi ellátás Oroszlányban

Országos probléma a háziorvosok és a gyermek háziorvosok hiánya. Oroszlány idáig viszonylag jó helyzetben volt a gyermekek ellátásának szervezésében, a négy gyermekorvosi körzetben három gyermekorvos is biztosította az ellátást, a hiányzó körzetben állandó helyettesítéssel.

Az oroszlányi gyerekek 18 éves korukig maradhattak a gyermekorvosuknál, ez után kellett felnőtt háziorvost választaniuk. Egy korábbi jogszabály – éppen az orvoshiány miatt – már megengedte, hogy a gyerekeket 14 éves koruk után a felnőttorvosokhoz irányíthassák, azonban Oroszlányon az országosnál némiképp kedvezőbb helyzet miatt, tovább is maradhattak a gyermekkörzetekben.

Az idén azonban a város mindhárom gyermekorvosa nyugdíjba megy. Szerencsére mindannyian vállalták, hogy 2025 tavaszáig folytatják a munkát, azonban nem akkora terheléssel, mint korábban. Ez ugyanis az állandó helyettesítés miatt eleve nagyobb volt a szükségesnél. Hogy az egy főre jutó betegszámot csökkenteni lehessen, az önkormányzat, a gyermek és a felnőtt háziorvosokkal egyetértésben úgy döntött, hogy 2024. január 1-jétől él a jogszabály biztosította lehetőséggel, és a 14 év feletti fiatalokat a felnőtt háziorvosi rendszerbe irányítja.

Ez a döntés 905 14-18 év korú fiatalt érint, ők 9 felnőtt háziorvos közül választhatnak. Ez átlagosan 100 fő orvosi körzetként, de területileg egyenlőtlen az eloszlás, hiszen van, ahol 40-60 fő, van ahol közel 200 fő plusz feladatot jelent majd.

Azok a gyermekek, akik már betöltötték a 14. életévüket és legközelebb a gyermekorvoshoz mennek, gyermekorvosuk is jelezni fogja, hogy legközelebb már a felnőtt háziorvoshoz kell ellátogatniuk. Minden gyermek szülője vagy gondviselője értesítést kap még 2023 folyamán, hogy melyik területi felnőtt háziorvoshoz tartozik, amennyiben annál jelentkezik, a háziorvos mindenképpen elvállalja az ellátását. Aki nem a területileg illetékes háziorvoshoz szeretne menni (mert például a szülők más háziorvoshoz járnak), annak ezt külön egyeztetnie kell a háziorvossal. Mivel az intézkedés következtében a felnőtt háziorvosok betegszámai emelkednek, ezt a nem területileg illetékes orvosok visszautasíthatják.

Ezzel a döntéssel, és az oroszlányi orvosok elhivatottságával sikerült több, mint egy évet nyerni. A probléma azonban továbbra is fennáll. A város évek óta folyamatosan hirdeti a gyermekorvos állásokat, mindeddig sikertelenül.

A lakossági tájékoztató, illetve a háziorvosi körzetek pontos utcanév listákkal a csatolt mellékletben olvashatók!Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek