Évforduló
2023. szeptember 10.

A magyar dal napja

Már 1931-ből ismerünk olyan híradást, mely szerint az Országos Magyar Dalos Szövetség választmánya elhatározta, hogy május 3-át országszerte dalos nappá nyilvánítja és ebből az alkalomból mindenütt, ahol a Dalos Szövetség kötelékébe tartozó egyesületek működnek, magyar dalos napot kell tartani.

Az ötlet tehát nem újszerű, ám tartalmi tekintetben jelentős változásokon esett át az évek alatt. Presser Gábor ötlete nyomán 2009-től minden év szeptemberének második vasárnapján – idén szeptember 10-én - rendezik meg. Az ötletgazda, Presser Gábor szerint az eredeti gondolat az volt, hogy jó lenne, ha létezne a magyar dal napja, ugyanúgy, ahogy a színházi szakma és sok más művészet, vagy céh is megtiszteli önmagát. Milyen jó lenne, ha ehhez hasonlóan a zenészeknek is lenne egy önmaguk számára fenntartott napjuk.

„Miért van szükség erre? Mert a magyar népdalok, a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék versmegzenésítései, vagy akár a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok, ott élnek az emberekben. Egy olyan – nemrég még virágzó – dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad” – fogalmazott az Omega, majd a Locomotív GT legendás billentyűse, zeneszerzője.

A kezdeményezés tehát arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sokszínű, sok műfajú a magyar dalkultúra – s ebben sajátos egységet alkothatnak a különböző stílusok és korszakok.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek