Évforduló
2023. augusztus 09.

Állatkertek Napja

Magyarországon augusztus 9-én a megemlékezés, valamint a vadasparkok népszerűsítése céljából tartják minden évben az Állatkertek Napját, illetve egyre gyakrabban kerül megrendezésre az Állatkertek éjszakája (ÉjszakáZOO) elnevezésű esemény is, ahol az érdeklődők az éj leple alatt figyelhetik meg kedvenc állataik viselkedését.

Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott, egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élővilág megőrzésében. Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia. Kicsik és nagyok számára az önálló „felfedezések” élményét, az állatvilág, a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.

Napjaink állatkert látogatói új „élőhely” típusú bemutatókkal is találkozhatnak. Ezek a bemutatók már természet közeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik, és az ilyen körülmények között élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.

Manapság az állatokat a nagyközönségnek bemutató intézmények száma egyre gyarapodik, melyek számtalan és szerteágazó célkitűzés mellett egy közös ügyért munkálkodnak, mely a schönbrunni állatkert jelmondata nyitása óta: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!”


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek