Hír
2023. July 30.

A barátság világnapja

Paraguayban, 1958 júliusában egy baráti társaság találta ki, hogy legyen a barátságnak nemzetközi napja. Negyven évvel később, 1998-ban az ENSZ főtitkára, Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság hivatalos nagykövetévé. Végül 2011-ben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hivatalosan is a barátság világnapjává nyilvánította július 30-át.

Mert amióta homo sapiensek léteznek, természetes, hogy nem csak a családtagjainkért vállalunk felelősséget, nem csak értük aggódunk, bennük bízunk, őket szeretjük nagyon, hanem utunk során mellénk szegődnek eleinte vadidegenek is, akik aztán a szívünkhöz nőnek. Július 30-án őket, a barátokat ünnepeljük világszerte.

„Leszünk barátok?”, „Nem leszek a barátod!”. Ez a félszeg kérdés és ez a határozott felkiáltás már egészen kiskorban természetes, az ehhez hasonló párbeszédek meghatározó részévé válnak mindennapjainknak. A barátságra való igény ösztönösen bújik elő belőlünk, még azelőtt, hogy intézményesített közösségbe mennénk.

Felmerül a kérdés, egyáltalán miért van igény mélyebb emberi kapcsolatok kialakítására. Miért érezzük kellemesnek, biztonságosnak, ha van barátunk, s hogy mi kell egy igaz barátsághoz, arról rengeteg értekezés született filozófusok, pszichológusok, antropológusok és szociológusok tollából. Az egyik legérdekesebben talán Irenäus Eibl-Eibesfeld osztrák humánetológus fogalmazta meg: a barátkozásra való képesség alapja az anya és a gyermek közötti szeretetkapcsolatban rejlik, amely az evolúció során alakult ki. Szerinte a szülői gondoskodás egyik folyománya, hogy később a felnőtt is tud szerető és gyengéd emberi kapcsolatokat teremteni.

A gyerekkori barátságokban már megéljük azt az egyéni kötődést, amely többek között a szerelem képességének is alapeleme.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek