Hír
2023. július 21.

Néhány tény a közvilágítás ki- és visszakapcsolásáról

A közvilágítás korszerűsítésének első fázisa lezárult, a következő 356 lámpatest októberig újul meg. A teljes visszakapcsolás is folyamatban van, augusztus 20-ra mindenhol világítanak majd a lámpák Oroszlányban.

Oroszlány város Képviselő-testülete a 2022. november 16-i, rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a közvilágítási rendszer teljesítményét 50%-kal csökkenti. A testület ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással elfogadta a rendeletet. Hogy miért? Mert akkor, abban a helyzetben az volt az egyetlen ésszerű megoldás.

Tavasszal elindult a közvilágítás fejlesztése, melynek lényege az volt, hogy a kikapcsolt lámpatesteket – addig is, amíg azok kikapcsolt állapotban „spórolnak” az energiaköltségeken – LED-re cserélik, s a korszerűsítést követően visszaállítják a mindennapi használatba. Ez a fejlesztés 3 ütemben valósul meg:

  • Az első ütemben 110 lámpatestet korszerű LED fényforrásra cserélt le az önkormányzat saját költségen, mintegy 11.5 millió forintért.
  • A második ütem közbeszerzési eljárása már lezárult, a kivitelezővel az önkormányzat megkötötte a szerződést, aki az alapján október 16-ig további 356 db lámpatestet cserél ki a korábban üzemen kívül helyezettek közül.
  • A harmadik ütem közbeszerzési eljárása folyamatban van, ennek keretében 2023 decemberéig a maradék 579 db kikapcsolt lámpatest és további 134 db, jelenleg is üzemben lévő megújul, mindez már hitelből.

Örömteli hír, hogy ehhez a kormány megítélte azt az 500 millió forintnyi hitelforrást, amelyet az önkormányzat kifejezetten energetikai fejlesztésekre, többek között a közvilágítás korszerűsítésére is fordíthat.

Eközben a május 15-i, szintén rendkívüli ülésen a testület az ellenzéki frakció javaslatára arról döntött, hogy - szó szerint - „közvilágítás-korszerűsítési beruházások mellett visszaállítja a közvilágítási rendszer teljes üzemét, a műszaki lehetőségek figyelembevételével, előreláthatólag 2023. július 1-jéig.”

Ennek megvalósítása is megkezdődött, a szolgáltató ezt – ahogy a testületi ülés határozatában is olvasható, a műszaki lehetőségek figyelembevételével, vagyis a szolgáltató kapacitásai mellett – 2023. augusztus 20-ai határidővel vállalta. Azzal egyébként, hogy a még nem korszerűsített 579 db lámpatestet is visszakapcsolja a város, 4 millió forint összegű vállalkozói díjjal és további kb. 18 millió forint többlet üzemeltetési költséggel terheli az önkormányzat költségvetését.

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek