Hír
2023. július 14.

Bonyolódik a hulladék ügy

2023. július 1-től kizárólag a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU), mint Koncessziós Társaság és annak szerződött partnerei végezhetik a magyarországi települések szilárdhulladék felvásárlását.

Hogy ez mit jelent oroszlányi viszonylatban?

Oroszlányban eddig 3 helyen vették át a szelektíven gyűjtött fémhulladékot, ide tartoztak:
  • aludoboz, flakonok és egyéb fémcsomagolási hulladékok,
  • akkumulátor hulladékok,
  • elektronikai hulladékok,
  • karosszéria hulladékok és gépjárműalkatrészek,
  • bizonyos háztartási hulladékok, amelyek nem ingatlanhoz köthető építési, bontási, felújítási tevékenységből származnak, például: fém konyhai eszközök, edények, kannák, fémbútorok, leselejtezett kerékpárok, fém szerszámok stb.

A 3 átvevőhely egyike sem kötött eddig szerződést a MOHU-val, így nem jogosultak ilyen típusú fémhulladék átvételére, kizárólag az építési, bontási munkálatok során kikerülő fémhulladék átvételére.

Komárom-Esztergom vármegyében két átvevőhely van, ahol ezek felvásárlásával foglalkoznak, Tokodon és Esztergomban. Hozzánk Fejér vármegyében, a Tri-Tán Kft. móri átvevőhelye van a legközelebb, viszont az eddig megszokott áraknál jóval alacsonyabb, úgynevezett ösztönző árat fizetnek majd a leadott hulladékért. Ráadásul még ott sem mennek gördülékenyen a dolgok a felvásárlással kapcsolatban, mielőtt felkeresnék őket érdemes telefonon tájékozódni (+36 20 464 1093).

Ennek a változásnak súlyos következményei lehetnek.
  • A környezetkárosítás első jelei már városunkban és határában is mutatkoznak. Amit nem tudnak értékesíteni, azt elhelyezik a közterületen, erdőrészeken, rozsda temetővé változtatva környezetünket.
  • Vannak olyanok, akiknek a megélhetését jelentette, vagy jövedelmét egészítette ki a fémhulladék gyűjtéséből és leadásából származó bevétel. Az a fémhulladék, amit eddig a városban összegyűjtöttek az most ott fog maradni, ami tovább súlyosbítja a közterületeink szennyezettségét.
  • A városunkban tevékenykedő felvásárlók bevételének jelentős hányadát adta az ilyen típusú hulladék felvásárlása, megjósolható, hogy a mostani szabályozással emberek, családok megélhetése kerül veszélybe.

Tehát Oroszlányban a leadott fémhulladékért pénzt nem kapunk, viszont térítésmentesen leadhatjuk a július 1-én megnyílt hulladékudvarban.

Az udvart használhatják már az oroszlányiak, a nyitvatartás is kikerült a bejáratára.

Azonban a pontos működési információk (milyen anyagokat és milyen mennyiségben lehet leadni, stb.) még nem állnak rendelkezésünkre, erre vonatkozóan az önkormányzat felkérte az üzemeltető Vertikál Zrt-t, hogy tájékoztassa a lakosságot.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek