Hír
2023. július 05.

A finn testvérvárosban vendégeskedtek

Hazaért a finnországi Kuhmoból a Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola 13 növendéke, akik a Sommelo Fesztivál keretében megrendezett Näppäri Kurzuson tanulhattak egy héten keresztül. A kurzus végén közös koncertet adott a fesztiválon részvevő több mint 50 zenész, sőt a koncerten az oroszlányiak külön bemutatkozási lehetőséget is kaptak.

A Näppäri-pedagógia egy népzenére épülő zeneoktatási módszer, amelynek célja, hogy a zenélés az emberek mindennapi életének és kommunikációjának természetes része legyen. Kulcsmondata, hogy a hobbimuzsikálás bővítésével mindenki számára elérhetővé válik a zenével való jó kapcsolat, anélkül, hogy ez akadályozná a tehetségek kibontakozását.

Kuhmo, Oroszlány finn testvérvárosának polgármestere sok év után tavaly szeptemberben látogatott el Oroszlányba. Mivel 2023-ban Kuhmo viseli az Európa Finn-Ugor Kulturális Fővárosa címet, az egész évben zajló programsorozat részként a februári megnyitóra Lazók Zoltán videó üzenetben küldte el üdvözletét. A mostani látogatáson városunkat Deés Szilvia, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte.

Úgy tűnik, hogy még a ’70-es években elkezdődött, a Finn-Magyar Baráti Társaság által működtetett kapcsolat most végre újra lendületet kaphat. A következő testvérvárosi találkozó szeptember 1-3 között lesz, az oroszlányi Bányásznapon.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek