Hír
2023. június 29.

Újabb testvérvárosa lesz Oroszlánynak

Oroszlány testvérvárosi kapcsolatai kiemelkedő jelentőséggel bírnak az önkormányzat életében. Az elmúlt évek során a kultúra, a sport és az oktatás területén is egyre színesebbé váltak az együttműködések.

A szlovákiai Vágsellyével, a finnországi Kuhmoval, a németországi Plochingennel és a lengyelországi Końskie városával a személyes kapcsolattartáson keresztül az elmúlt egy évben gazdag információáramlás volt jellemző a testvérvárosi kapcsolatrendszerre.

Az utóbbi évek, sőt évtizedek külföldi kapcsolatainak van még egy szereplője a város életében, amely települési kapcsolat az utóbbi két évben megérett arra, hogy testvérvárosi rangra emelkedjen. A Párizshoz közeli Yerres-ben egy tér és egy kis utca is őrzi II. Rákóczi Ferenc nevét. A névválasztásnak fontos történelmi háttere van: a településen, a kamalduli szerzetesrend majkival megegyező kolostorában élt a fejedelem 1715 és 1717 között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét.

Tiszteletére Yerres városa – korábbi nevén Grosbois – magyar támogatással emlékoszlopot állított, majd 2010-ben itt helyezték el a fejedelem bronzba öntött arcmását is. A régióban élő magyarok minden év szeptemberében emlékünnepséget szerveznek a helyszínen, ami egyben a nemzetközi kapcsolatok erősítését is célozza.

Az oroszlányi Rákóczi Szövetség 2009 óta szoros kapcsolatot ápol a Párizsi Magyar Ház Egyesülettel, valamint a Párizsi Magyar Katolikus Misszióval, akik közreműködésével rendszeresen részt vesznek a yerresi megemlékezésen. Több alkalommal oroszlányi gimnazisták adtak kulturális műsort a rangos eseményen és polgármesteri szinten is kialakult egy kitűnő kapcsolat a két város között.

2017 novemberében kereste meg az önkormányzatot a Párizs melletti Yerres városának egyik civil szervezete kapcsolatfelvétel céljával, majd tavaly tavasszal egy kulturális szervezet is hasonló szándékot nyilvánított ki. 2018 szeptember 15-én az együttműködési nyilatkozatot a két település írásba is foglalta. Ekkor kezdődött meg a testvérvárosi szerződés előkészítése.

2019-ben és 2022-ben Fabrice Gauduffe alpolgármester vezetésével yerresi delegáció ismerkedett Oroszlánnyal. Azóta a két település diákjai online mutatkoztak be egymásnak, szakmai egyeztetés történt az oktatási rendszerről és a szociális ellátásokról, a francia borok megmérettettek a helyi borversenyen és meghívást kaptak a Boroszlány rendezvényre is. 2021 szeptemberében sor került a korábbi megállapodás kibővítésére, amelyet kiterjesztettek az ifjúságra és az oktatás területére is.

A hivatalos francia procedúrát követően Olivier Clodong Yerres város polgármesterének tájékoztatása szerint 2023. június 9-én Yerres város képviselő-testülete pozitívan döntött a két település közötti testvérvárosi együttműködés aláírásáról, majd ezt követően, június 27-én városunk képviselői is hasonlóan cselekedtek.

A szoros, hosszú távú testvérvárosi együttműködés aláírására a tervek szerint elsőként 2023. szeptember 2-án, az oroszlányi Bányásznapon kerül sor, majd szeptember 16-án, a yerresi Rákóczi ünnepség keretében. A testvérvárosi együttműködés létrejötte lehetőséget biztosít az európai uniós pályázatok maximális kihasználására is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek