Hír
2023. június 29.

Az aratás ünnepe

Péter-Pál napja az aratás ünnepe: a hagyomány szerint ezen a napon kezdik meg a gabona aratását, hiszen ekkor válik vágáséretté.

Péter apostol Róma első püspöke volt, a katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja, a katolikus vallás elterjesztésében volt kiemelkedő szerepe. Névnapjuk azért van június 29-én, mert a legenda szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki i.sz. 67-ben Rómában.

Péter-Pál napja Magyarországon hagyományosan az aratás kezdete. A hiedelem úgy tartja, ezen a napon a "a búza töve megszakad" és elkezdődhet a betakarítás. Dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. A kalászszemle pár nappal korábban, Szent Iván napján, június 24-én történt. A búza ugyanis ekkor kezdi el levetni kalászát, a töve megszakad, a gazdák szerint ilyenkor válik vágáséretté.

Nincs nagy ünnep az aratás kezdetén, hiszen sok a munka a földeken, bezzeg utána! A munka végeztével kezdődik meg ugyanis az aratóünnep.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek