Kék hírek
2023. június 28.

Nem unatkoztak a közterület-felügyelők

Június 27-i képviselő testületi ülés 1. napirendi pontjában Lazók Zoltán polgármester ismertette a városrendészeti osztály közterület-felügyelőinek beszámolóját az első félév időszakát tekintve.

A városrendészeti osztály közterület-felügyelői minden esetben a hatályos jogszabályok alapján látják el feladataikat, amelyek közül a legfontosabb a közterület rendjének fenntartása, a közterületen jogellenes cselekmények megelőzése, valamint az önkormányzati vagyon védelme. Az alaptevékenység mellett azonban rendszeresen jelennek meg olyan feladatok is, amelyekre szükséges reagálniuk.

Összesen 286 lakossági bejelentés érkezett az osztályra, amelyekre minden esetben megtették a szükséges intézkedéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy továbbra is folyamatosan emelkedik a lakossági bejelentések száma, amelyeknek igyekeznek minden esetben eleget tenni, viszont még mindig jelentős azon bejelentések száma, amelyek érdemi elintézéséhez nem rendelkeznek hatáskörrel, azonban ekkor is törekednek arra, hogy megadják a kellő tájékoztatást a bejelentő számára.

A helyszíni ellenőrzéseik alkalmával az idei évben a felügyelők 431 esetben alkalmaztak figyelmeztetést azokban az esetekben, amikor az intézkedő felügyelő megítélése szerint elegendő visszatartó erőnek bizonyul a felhívás, valamint ezzel az intézkedési formával is elérhető volt a szabálysértő, szabályszegő állapot megszüntetése.

A viszonylag magas számot a márciusi hónap esetszámai generálták, amikor kiemelt figyelmet fordítottak a Rákóczi Ferenc út forgalmi rendjének betartására, ebben a hónapban 137 esetben került sor figyelmeztetésre. Március hónapban kiemelten kezelték a város területén végrehajtott lomtalanítást, a hulladékgyűjtők környezetét, a hétvégi időszakban is.

Továbbra is kiemelkedő és napi szintű a közterület-felügyelők együttműködése a Rendőrkapitánysággal, akikkel az idei évben 19 alkalommal tartottak közös járőrszolgálatot.

Üzemképtelen gépjárművel kapcsolatos intézkedésre 15 esetben került sor, valamint 3 gépjármű került elszállításra azokban az esetekben, ahol a gépjármű üzembentartója nem szállította el a járművet a megadott határidőn belül. 56 esetben küldtek megkeresést, jelzést közszolgáltatást végző szervezetek felé olyan esetekben, ahol a feltárt probléma kezelése nem tartozik a felügyelők hatáskörébe (veszélyes fák, útburkolat sérülések, közlekedési táblával kapcsolatban, megrongálódott csatornafedelek, illegális hulladék elhelyezés, elhanyagolt ingatlanok stb.).

Az idei évben a térfigyelő kamerák felvételei alapján 17 esetben nyújtottak azonnali segítséget a rendőrkapitányság munkatársainak, valamint 22 esetben adtak át felvételeket számukra. A térfigyelő kamerák által rögzített felvételek alapján további 6 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, 4 esetben közigazgatási és 1 alkalommal büntető eljárást.

Közreműködtek az időközi választással kapcsolatos feladatokban, továbbá a közterület-felügyelők kiemelt dicsérettel abszolválták a jogszabályok által előírt rendészeti vizsgát is. Társhatóságként vettek részt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével a város területén lévő játszóterek ellenőrzése kapcsán, valamint az illegális hulladéklerakók ellenőrzésénél a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztállyal.

Helyszíni bírság kiszabására 102 esetben került sor, az ebből befolyt bevétel 1.405.000 Ft.

Az első fél évben összesen 78 kutya került be az ebrendészeti telepre, amelyek közül 57 kutya került vissza a gazdákhoz. Ezek a számok már tartalmazzák az együttműködési megállapodással rendelkező településekről bekerült kutyákat is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek