Évforduló
2023. június 26.

Kábítószer-ellenes Világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés, és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap.

Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhívva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kannabisz-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata.

Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, az idő-, és fájdalomérzékelése, elveszítheti önkontrollját. A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek.

Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek