Hír
2023. június 09.

Az erdélyi fejedelemre emlékeztek

Születésének 430. évfordulója alkalmából a Rákóczi dinasztia jeles tagjára, I. Rákóczi György erdélyi fejedelemre emlékezett az oroszlányi Rákóczi Szövetség.

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében megtartott rendezvény előadója Katona Csaba történész, levéltáros volt.

A rendhagyó történelem órának beillő, tartalmas vetített képes prezentáció bemutatta és végig kísérte a fejedelem életútját, korszakát, hadjáratait.

I. Rákóczi György 1593. június 8-án született Szerencsen és 1648. október 11-én halt meg Gyulafehérváron. Beleszületett a tizenötéves háborúba (1591–1606) és belépett a harmincéves háborúba (1618–1648) a Habsburgok ellen. 1630-ban választották meg Erdély fejedelmének és természetes módon szokták uralmát Bethlen Gábor regnálásával összehasonlítani.

Olyan időben volt Erdély fejedelme, amikor hazánkat két erős ellenség is támadta. Az egyik ellenség a török volt, a másik a Habsburgok ereje és ellenséges szándéka a reformációval szemben. Erdély ekkor a Habsburgoktól független volt. A törökök szívesen erősítették Erdélyt, hogy gyengítsék a Habsburgok hatalmát. A két ellenség között kellett az erdélyi fejedelmeknek bölcs döntéseket hozniuk.

I. Rákóczi György erős kézzel és bátor szívvel harcolt azért, hogy a magyarság hazája, hite, nyelve megmaradjon. Hatalmas birtokai voltak Erdélyben és Felső-Magyarországon. Ő maga takarékos volt, és egyszerű életet élt. Ám nem sajnálta pénzét arra, hogy népe javát és az egyház megerősítését segítse. Hadjáratainak óriási költségét saját vagyonából fedezte.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek