Évforduló
2023. június 08.

Negyven napig ilyen esős idő lesz?

A hagyományos népi időjóslás szerint, ha Medárd napján, június 8-án esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha nem, akkor pedig 40 napos szárazság várható.

Hogy miért kötődik a fönti időjóslás épp Medárd napjához? Szent Medárd frank származású katolikus püspök volt, a flandriaiak megtérítője a VI. században A pikárdiai Salencyben született 456 körül és Noyonban halt meg 545-ben, június 8-án.

Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, és a lezúduló, 40 napig tartó eső véget vetett a tivornyának.

Mint minden legendára és népi hiedelemre, a mai és a közeli napok időjárására is van természettudományos magyarázat. Júniusra a szárazföld belső területei már fölmelegednek, és a meleg levegő felfelé áramlik, a helyébe pedig súlyosabb párás tengeri légtömegek érkeznek, ezek hozzák az esőket, zivatarokat. Ezért szokott lenni a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek