Évforduló
2023. május 31.

Ne gyújtson rá!

Május 31-e, a Dohányzásmentes Világnap. Kevesen gondolnak bele, hogy ez a függőség nem csak arra káros, akit közvetlenül érint, hanem azokra is, akik szó szerint egy levegőt szívnak vele.

Akik emlékeznek még a Forma 1-es autók Marlboro reklámjaira, vagy a Camel reklámokra, a cowboy kalapos, izzadt dohányzó arcokra a plakátokon, azok tudják, hogy a dohányzás a szabadság, az önállóság, a nagykorúság szimbólumai voltak. A cigaretta lassan már csak a középiskolai kollégiumok mögötti kitaposott zugokban tartja az imidzsét, a kollektív tudatban a cowboy kalapos borostás arcokból idősebb alakok lettek, a sárga dromedárt pedig lyukas nyakak, töppedt szürke tüdők váltották a cigarettásdobozokon.

Bizonyára mindenki környezetében van dohányzó ember, de sokunk ismer olyat is, aki hosszú ideje a leszokásért küzd, esetleg többször újrakezdte a dohányzást, de szeretné végleg abbahagyni. Olyan dohányos ismerős ritkán akad, akinél ne kísérné a cigaretták egymásutánját a közösség, a családtagok türelmetlensége.

A rendszeres dohányzás növeli a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségek, elváltozások kialakulását és a dohányzó személy nem csak önmagát, hanem közvetlen környezetét is kiteszi a negatív hatásnak, mely terhes nők esetében akár koraszülést is jelenthet.

A dohányzás abbahagyása után már 20 perccel javul a végtagi keringés és normális szintre visszaáll a pulzusszám és vérnyomás. 3 nap után a légutak is tisztulnak, könnyebb lesz a légzés, javul az ízérzékelés és a szaglás. 10 éven belül pedig a tüdőrák kockázata ismét megegyezik azokéval, akik sosem dohányoztak.

Nem késő tehát letenni cigarettát, hiszen a szervezet viszonylag gyorsan regenerálódik a megterhelő káros hatások után is.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek