Évforduló
2023. május 18.

Múzeumok Nemzetközi Világnapja

A világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában, Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg. Azóta már több mint száz ország közel 30.000 múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben.

Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé. A múzeumok képesek megváltoztatni a minket körülvevő világot. Stratégiai partnerek az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósításában. Helyi közösségeik kulcsszereplőiként azon célok széles köréhez járulnak hozzá, amelyek magukban foglalják a szociális gazdaság előmozdítását, valamint a környezeti kihívásokkal kapcsolatos tudományos hírek terjesztését.

A modern technikai vívmányoknak köszönhetően a múzeumok innovatív játékterekké is váltak, ahol új technológiák fejleszthetők és alkalmazhatók a mindennapi életben. A digitális innováció elérhetőbbé és vonzóbbá teheti a múzeumokat, segítve a közönséget az összetett és árnyalt fogalmak megértésében.

A múzeumok gyűjteményeik és programjaik révén olyan társadalmi szövetet kötnek össze, amely elengedhetetlen a közösségépítésben. A demokratikus értékek fenntartásával és az egész életen át tartó tanulás lehetőségével mindenki számára hozzájárulnak a tájékozott és elkötelezett civil társadalom kialakításához.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek