Hír
2023. április 29.

Testvérvárosok világnapja

Mai világunkban fontos a nemzetközi kapcsolattartás, akár gazdasági, akár kulturális szempontból nézzük.

A franciaországi Aix-les-Bois-ban, 1957. április 28-án alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége, ennek emlékére ünnepeljük meg minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok világnapját. A testvérvárosi kapcsolat két olyan település találkozása, melyek közös nyilatkozatot tesznek együttműködésük elveiről, céljairól és a kapcsolattartás formáiról.

A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor a különböző államok polgárai felismerték, hogy csak a szomszédaikkal való szoros együttműködés útján valósítható meg a népek közötti megértés és béke. Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi programját azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását. Az akció célja, hogy a városok polgárai és képviselői bekapcsolódhassanak az európai integrációba, erősítve az Európai Unióhoz való tartozás érzését.

Oroszlánynak hivatalosan négy testvérvárosa van: a finnországi Kuhmo, a lengyelországi Konskie, a németországi Plochingen és a szlovákiai Vágsellye, továbbá partnertelepülési kapcsolatot ápol a csehországi Telc és a franciaországi Yerres városával.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek