Hír
2023. April 20.

Új Wescast projekt

498,77 millió Ft-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg a járműipari fékrendszerekhez használt öntöttvas anyagminőség mechanikai fejlesztése, amely segítségével csökkenteni lehet a fékrendszerekből származó mikroszemcsés szennyeződések mennyiségét. Az innovációs fejlesztést a Wescast Hungary Zrt. és a Miskolci Egyetem által alkotott konzorcium valósítja meg 2025. február végéig a Széchenyi Terv Plusz Program keretein belül.

A K+F projekt során megvalósuló növelt szilárdságú, alacsony maradék belső feszültséggel rendelkező vasöntvényből készült termékcsalád elsődleges célja csökkenteni a fékrendszerekből származó mikroszemcsés szennyeződések mennyiségét. A termékcsaláddal 3,5%-kal kevesebb fémpor kibocsátási mutató érhető el, 5%-kal kisebb anyagfelhasználással és 10%-kal nagyobb termék kihozatali mutatóval. További cél a 8%-os termékélettartam növelés és az 5%-os súlycsökkentés a jelenleg alkalmazott hagyományos anyagú fékalkatrészekkel szemben.

A nagyobb szilárdság és keménység lehetővé teszi az öntvény szelvényméreteinek és a kopásból eredő fémporkibocsátás csökkentését, valamint hosszabb élettartamot biztosít az alkatrészek számára. A kisebb maradék feszültség hatására csökkenhet a termékek kialakításából, bonyolultságából jellemzően származó repedésből, törésből álló jelentős mennyiségű öntvényselejt. A finomabb mikrostruktúra kedvező hatással van a termék belső anyagszerkezetére jellemző porozitás és a szívódási selejt csökkenésére is, valamint növelheti az öntvénykihozatalt is a kisebb tápfejek használatával. A kifejleszteni kívánt anyagminőség kedvező mechanikai jellemzői, a termékekre jellemző belső feszültségek miatt szükséges hőkezelés elhagyható, így a gyártás költséghatékonysága is növekszik, valamint elmarad az öntvényvetemedés és a hőkezelési repedés, törés is.

A bemutató eseményen részt vevő Lazók Zoltán polgármester a következőket mondta: „Az új beruházás azt is mutatja, hogy a gyár vezetősége elkötelezett a város és a régió iránt, és hosszú távú tervei vannak. Ez megnyugtató a település számára, hiszen egy ilyen új projekt nemcsak a gazdasági előnyöket hordozza, hanem a közösségre is pozitív hatással lehet a munkaerő megtartásával, fejlesztésével”.

A projekt a Wescast Hungary Zrt, és a Miskolci Egyetem által alkotott konzorcium által valósul meg a GINOP PLUSZ-2.1.1-21 pályázati felhívás keretében elnyert 498,77 millió Ft-os támogatás segítségével a Wescast Hungary Zrt. oroszlányi telephelyén.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek