Kultúra
2023. április 15.

A költészetről szólt minden

Az iskolák tavaszi szünete miatt pénteken rendezték meg Oroszlányban a Magyar Költészet Napját, mely szinte az egész napot betöltötte.

Az esős időjárás végett elmaradt a hagyományos, városi általános és középiskolások közös versmondása a József Attila szobornál. Azonban minden tanintézményben elszavalták a gyerekek közösen Petőfi Sándor: A tintásüveg című versét.

A József Attila Általános Iskolában Lazók Zoltán polgármester osztotta meg az emléknappal kapcsolatos gondolatait: „A Magyar Költészet Napja jó ok arra is, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk. Azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, világ, haza, háború. Nekünk sem fog sikerülni – ebben biztos vagyok – de a versek sokat segíthetnek, hiszen a magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket. József Attila mindössze harminckét évet élt, és az Ady Endre utáni magyar költészet legjelentősebb alakja volt. A második világháború után a hazai irodalom ünnepelt vezéregyéniségévé vált, miközben számos versét elhallgatták. Életműve méltán foglal helyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai között is.”

Délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban folytatódtak a programok. Először a Hamvas Béla Gimnázium diákjainak festő-grafikai munkáiból nyílt kiállítás, melyet dr. Radványiné Varga Andrea, a középiskola igazgatója ajánlott a látogatók figyelmébe. A több, mint 120 szebbnél-szebb alkotás készítői mindannyian Pózner Gábor tanítványai.

Ezt követően a járási vers- és prózamondó verseny kezdődött általános iskolás gyerekek részvételével, melyre az idén rekordnevezés érkezett. Az 1-2. osztályosok közül 22-en, a 3-4. osztályosok közül 27-en, míg a felsős tanulóknál 20-an álltak ki szavalni. A kiértékelésnél nem volt könnyű helyzetben a 3 fős zsűri – Matolcsiné Takács Ágnes, Molnár Tímea és Ürmös Lászlóné -, hiszen számos gyönyörűen előadott verset kellett pontozniuk. Mindhárom kategóriában az I-III. helyezett oklevelet és ajándékcsomagot kapott, a többi résztvevő emléklappal és kitűzővel térhetett haza.

A záró esemény az „Irodalom a zenében” című vetített képes összeállítás volt, mely kimondottan a Magyar Költészet Napja alkalmából került közönség elé. A megzenésített verseket, azok történetét Takács Tímea és Körtvélyfáy Zoltán, a házigazda intézmény két vezetője mutatta be a zsúfolásig megtelt kiállítóterem hallgatóságának.

A szavalóverseny helyezettjeinek névsora a csatolt táblázatban olvasható!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek