Önkormányzat
2023. március 30.

Minden forint számít!

2022-ben, 47 oroszlányi civil szervezet részére 1740 személytől érkezett közel 13 millió forint felajánlás. Idén duplázzuk meg ezt az összeget! Az oroszlányi adófizetők több, mint 9000-en vannak!

Statisztikák szerint a felét sem éri el azon adózók száma, akik élnek a felajánlás lehetőségével. Az oroszlányi adófizetők több, mint 9000-en vannak!

A felajánlás Önnek semmibe sem kerül, csupán pár percet vesz igénybe, amíg kitölti a rendelkező nyilatkozatot. Viszont ez a pár perc sokkal többet jelent a civil szervezetek számára. Sportot, egészséget, kultúrát, ...Ebből mennek kirándulni a gyermekek, rendezvényeket szerveznek, támogatásokat, adományokat nyújtanak, tisztábbá teszik környezetünket, segítenek a gyógyulásban. Önökért dolgoznak!

Ha Ön nem rendelkezik, adója marad az államkasszában és ott használják fel. Ha rendelkezik, akkor viszont beleszólhat, hogy ki kapja, és mire fordítsák a pénzét. Az adózót felajánláskor nem éri hátrány. Egy átlagos magyar kb. 5.800 forintról tud rendelkezni. Ebből az összegből sok kisgyermek jóllakik, számos ember részt vehet egy-egy programon. Egyszóval számít minden egyes forint! Ha bármennyi személyi jövedelemadót levontak öntől az év folyamán, akkor rendelkezhet róla!

Hogyan rendelkezhet az 1%-ról?
  • Aki rendelkezik ügyfélkapuval a NAV eSZJA oldalán https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login
  • 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével, ha 2023. május 22-ig postára adja a NAV Komárom-Esztergom megyei Igazgatóságára címezve vagy személyesen, lezárt borítékban leadja az oroszlányi NAV ügyfélszolgálaton (az Okmányirodában).
  • Számos munkáltató is vállalja, hogy összegyűjti az 1% nyilatkozatokat. Ebben az esetben a kitöltött 22EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban adhatja át.

A nyomtatvány letölthető az alábbi linken: nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/22EGYSZA a listában a nyomtatványképre kattintva.

2023-ban az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő május 22.

Május 22-ig akkor is lehetősége van a nyilatkozatot leadni (online, postán vagy NAV ügyfélszolgálaton), ha az adóbevallását már korábban leadta.

Abban az esetben, ha elfogadta a NAV által készített adótervezetet, és nem készített adóbevallást a 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével és NAV-hoz határidőig való eljuttatásával (online, postán vagy a NAV ügyfélszolgálaton) rendelkezhet.

Fontos, hogy egy adott évben csak egy civil szervezetnek ajánlható fel az 1%. Ezen kívül további 1 %-ról lehet rendelkezni technikai számmal rendelkező vallási közösségnek, vagy a kiemelt előirányzatnak, ami 2023-ban a Nemzeti Tehetség Program.

Kevesen tudják, hogy az egyházi 1%-ot nemcsak a 31 elismert egyház részére, hanem az Országgyűlés által megválasztott kiemelt költségvetési előirányzat részére is felajánlhatják az adófizetők. Az egyházak és a kiemelt előirányzat közül azonban csak egynek adható az SZJA +1 százaléka.

Ha rendelkezik ügyfélkapuval, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil szervezet megkapta az összeget.

A civil szervezet csak abban az esetben ismeri meg a felajánlók személyét, ha ezt a rendelkező a nyilatkozaton megjelöli. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat a kedvezményezett szervezetnek. Ha megadta adatait a nyilatkozaton a civil szervezet be tud számolni arról, hogy mire költötte az 1%-ból befolyt összegeket.

A mellékelt táblázatban megtalálhatók azok az oroszlányi civil szervezetek, akiknek felajánlható az adó 1%-a!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek