Hír
2023. március 18.

Tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság jeleit márciusban sokan vélik saját magukon is felfedezni. A szervezet megfogyatkozott energiatartalékai miatt kialakuló kimerültséget a kevés téli napfény, az időjárási frontok és a nem megfelelő szintű terhelés miatt kialakuló stressz csak tovább fokozzák.

A feszült idegállapot betegségek kialakulásához is vezethet, emiatt és saját életerőnk megtartása végett érdemes az életmódra ebben az időszakban különösen figyelni. A tavaszi fáradtság egy természetes folyamat, de tudatos életmóddal hatékonyan leküzdhető.

Ha a tavaszi fáradtságot, a fokozódó stresszt elkerülni nem is tudjuk, tanuljuk meg kezelni azt. Ebben a sport, rendszeres edzés segítségünkre lehet, mely során boldogsághormonok szabadulnak fel és le tudjuk vezetni a felgyülemlett feszültséget is. A sport mellett a tudatos, változatos és természetes alapanyagokból álló vitamindús étrend is segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében.

Az egyoldalú téli étrend, a friss zöldségek és gyümölcsök, a kevesebb természetes napfény hiánya, megnehezítheti a megfelelő vitaminszükséglet felvételét. A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes önállóan előállítani, ezért táplálkozás útján juthatunk hozzájuk. Az ásványi sóknak alapvető szerepük van az izomműködésben, a csontosodásban, az izomszövetek anyagcseréjében, továbbá javítják a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

A tavaszi fáradtság leküzdése, ellenálló képességünk javítása és a jókedvünk érdekében fogyasszunk természetes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, zöldségeket (pl. céklát), gyümölcsöket (pl. golden almát), halakat (pl. lazacot, makrélát), sovány húsféléket, tojást, ásványvizet és frissítő gyógyteákat.

Mozogjunk minél többet, lehetőleg a friss levegőn, a szabadban, fordítsunk több figyelmet a szervezetünk számára fontos regenerációs pihenőidőre is. Hétvégeken kiránduljunk, túrázzunk vagy sétáljunk sokat és kerüljük a szervezetünket kimerítő stresszhelyzeteket.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek