Hír
2023. március 16.

Emlékművet avattak Szákszenden

„Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-e az, írjátok föl szívetekbe és el ne felejtsétek”

Jókai Mór bölcs intelme szerepelt Szákszend Község Önkormányzatának meghívóján, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára készített emlékmű március 14-i avatási ünnepségére.

A gondolatokat mélyen a szívükbe zárhatták a település lakói, hiszen az esős időjárás ellenére sokan vettek részt azon a megemlékezésen, melyen az erdélyi Kondor József tölgyfából készült alkotása lett leleplezve.

Az eseményen tiszteletét tette Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa, Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei közgyűlés elnöke, Emődi Ferencné járási hivatalvezető. Oroszlányt Lazók Zoltán polgármester és dr. File Beáta jegyző képviselte.

A térség parlamenti képviselője köszöntőbeszédében párhuzamot vont az ünnepségen résztvevő iskolás gyerekek, valamint az alkotás között: „Ha az alma máterben szóba kerül az 1848-as forradalom, az iskolásoknak a Gábor Áron rézágyúja című népdal biztosan eszükbe jut. Ez így van rendjén, és nagyon becsülendő dolog, hogy a jövő nemzedéke is eljött a mai jeles alkalomra, és műsorral emlékezik történelmünk egyik legkiemelkedőbb eseményére”.

Papp Attila Csaba polgármester az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek ékes példája a község új köztéri alkotása, melyet a helyi egyházi vezetők közösen áldottak, szenteltek meg.

Az ünnepséget az emlékmű koszorúzása, majd azt követően az Öveges József Általános Iskola tanulóinak műsora zárta a Faluházban.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek