Évforduló
2023. március 08.

Nemzetközi nőnap

Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin fogalmazta meg először a nők problémáit, szorgalmazta a nők és gyermekek védelmét és a nők részvételét a jelentősebb nemzeti és nemzetközi eseményeken.

A nemzetközi nőnap gondolatát is ő vetette fel, ezzel is tisztelegve a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt és segítve az egyetemes női választójog kivívásáért folytatott küzdelmet.

A jeles napot március 8-án tartják annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért, a munkához való jogot, emberibb munkafeltételeket, magasabb fizetéseket követeltek.

1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés, Magyarországon 1914-ben tartották meg először.

A nőnap időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára ma már virággal, apró ajándékokkal ünneplik.

„Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat” - fogalmazta meg hölgyekről alkotott nézetét Richard Wagner, a világhírű zeneszerző.

A nemzetközi nőnap alkalmából honlapunk szeretettel köszönti minden kedves hölgy olvasóját!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek