Évforduló
2023. február 27.

Az áldozatokra emlékeztek

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából kiállítással egybekötött megemlékezést tartottak szombaton a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház szervezésében, melyen az önkormányzat részéről Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester és Papp Péter képviselő is tiszteletét tette.

A megjelenteket Jakab Jácint intézményvezető köszöntötte, majd Takács Károly az Oroszlányi Bányász Klub Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Elérzékenyülve beszélt nevelőapja, néhai Czeglédi Pál oroszlányi lakos megpróbáltatásairól, akinek társaival együtt volt bátorsága ahhoz, hogy szembe menjen az elnyomó, emberek életét megkeserítő kommunista diktatúrával.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő megemlékező beszédében kihangsúlyozta: „Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk! A kommunista diktatúra rendszerváltásig tartó időszaka az embertelen aljasságé volt, melynek következtében sok százezer magyar hunyt el és raboskodott – többek között az oroszlányi Kocsedó rabtáborban - ártatlanul. Fontos szembe néznünk a tényekkel, fontos rájuk emlékeznünk, hiszen annak a sötét időszaknak az árnyéka most is itt él velünk”.

A megható programot Schrantz Dóra, a helyi zeneiskola pedagógusának hegedűjátéka, valamint Kovács Anna zongorajátéka színesítette.

A rendezvény a Bányász Klub előtt álló kopjafa koszorúzásával, majd a 30 éve szabadon”című tablókiállítás megtekintésével folytatódott. A tárlat a Szabad Tér Galéria segítségével öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig.

Harminc év a történelemben nem nagy idő. Harminc év alatt sok minden megváltozik, és ez alatt sok mindent elfelejtünk. Éppen a felejtés ellen, az emlékezésért és az emlékeztetésért kell megtenni mindent, hogy a következő nemzedékek ne tévedjenek el a látszólagos békeidők útvesztőiben; hogy megpróbáljuk megóvni őket attól, hogy számukra is történelmi idők hozzák el azokat a kényszerű tapasztalatokat, amelyek megkülönböztethetővé teszik számukra a jót és a rosszat, az igazat és a hamisat, a demokráciát és az önkényuralmat, a szabadságot és annak hiányát.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek