Hír
2023. február 22.

Visszatérő vendég

Sok ismerős, egykori barát, pályatárs fogadta Kucsera András festő, grafikust az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár „Műélmény Kávézójában”.

Az alkotót és a megjelent érdeklődőket – köztük Rajnai Gábor alpolgármester – Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember köszöntötte, majd kötetlen beszélgetés folytatott a vendéggel.

Kucsera András 1957-től az 1970-es évek elejéig Oroszlányban élt, rajztanára, mestere Závory Zoltán volt. Később Budapestre költözött, majd három évig Rómában élt, hazatérve Vászolyon, majd Zsámbékon alkotott. Napjainkban a Balaton-felvidéki Pécselyen él.

Nyíltan beszélt a festészet és valóság viszonyáról, az alkotói életfelfogásról, a sikerekről, a komolyzene lelki ráhatásáról.

Oroszlányban több alkalommal volt már kiállítása, a legutóbbi február 9-én nyílt. Különleges képei kevés figurális, felismerhető elemet tartalmaznak, ami a néző számára megnehezíti a téma konkretizálását. Mit kapunk e helyett? Sejtelmes puha fényeket, amorf gomolygást, már-már köddé váló kompozíciót, vagy éppen dinamikus, fájóan éles vonalakat, metsző sávokat világos és sötét színpompában.

Alkotásaihoz rendre merít a magyar verses irodalom remekeiből, főként Nagy László, Pilinszky János és Weöres Sándor van rá nagy hatással.

Nem véletlen, hogy a kellemes ankét az „Amiként kezdtem” című kisfilm vetítésével zárult, melyben Pilinszky verseit illusztrálja Kucsera András.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek