Hír
2023. február 03.

Szülőföldem szép határa

Születésének 235. évfordulója alkalmából Kisfaludy Károly költő, drámaíró, festőre, a reformkori élet fő szervezőjére, a magyar novella egyik meghonosítójára emlékezett a Rákóczi Szövetség csütörtökön délután.

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében megtartott rendezvény előadója Takács Tímea, a házigazda intézmény igazgatója, a civil szervezet elnökségi tagja volt.

A vetített képes prezentációnak köszönhetően, diák segítségével a szépszámú hallgatóság megismerkedhetett Kisfaludy Károly gyermekkorával, iskolás éveivel, katonai pályafutásával, későbbi életútjával, majd költészetével, festészetével, írói munkásságával, végül a halála után tiszteletére létrehozott Kisfaludy Társasággal.

Neves művészek – Mensáros László, Deák Bill Gyula, Kállai Ferenc – felvételein elhangoztak kiemelkedő művei, így a Szülőföldem szép határa, az Alkonyi dal, a Mohács és A gyöngy is.

Összefoglalóként a következőket mondta az előadó: „A magyar romantika a XIX. század kezdetétől fogva készülődött, hogy azután 1820 körül, Kisfaludy Károly kirobbanó sikerével uralomra kerüljön. Ettől kezdve tíz éven át ő a magyar irodalom főszereplője, a romantikusok szervezője, Vörösmarty nemzedékének ösztönzője, a kezdődő reformkor bizakodásainak kifejezője. Amikor 1830-ban, 42 éves korában meghal, úgy gyászolja az ország, a főváros, az irodalom, mint legnagyobb fiát. Annyi bizonyos, hogy ha ösztönző hatása jelentékenyebb is volt, mint műveinek túlnyomó többsége, ha kétségtelenül nagy tehetségével több hevenyészett írást hozott létre, mint halhatatlan alkotást, akkor is hazai irodalomunk és drámatörténetünk egyik legvonzóbb, legrokonszenvesebb alakja. Néhány, kivételesen fegyelmezett költeményével, legsikerültebb vígjátékával, prózájának ironikus humorával maradandó helye van klasszikusaink között”.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek