Hír
2023. január 23.

Átadták a Kölcsey Emlékplaketteket

Évek óta hagyomány, hogy január 22-én a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban ünnepli Oroszlány a Magyar Kultúra Napját, a Himnusz születését, és átadásra kerülnek a Kölcsey Emlékplakettek azoknak, akik az elmúlt években kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a város kulturális életéhez.

Az esemény a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Karikaturista Szakosztálya által kiírt Kétfilléres-díj teljes pályázati anyagát és Bódi Kati grafikusművész alkotásait bemutató kiállítással vette kezdetét, melyet Kós Mihály grafikus nyitott meg.

Ezt követően a színházteremben Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal emlékezett az ünnepnapra: „Ma ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én – idén éppen 200 éve – vetette papírra a Himnusz végső szövegét. Ahhoz, hogy a magyar kultúra kincsestárából naponta át tudjuk élni a zene, az irodalom, a tánc, a színház varázsát, fontos, hogy legyen iskola és pedagógus, színház és színész, tudós és művész, kiváló szakember és művelt ifjú nemzedék, akik büszkén vallják Kosztolányi Dezső gondolatait: Az a tény, hogy anyanyelvem magyar és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Hiszen, a magyar kultúra igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, magyarságtudatunk, értékeink, és emberségünk adja. Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha azokban szerzünk széleskörű tudást, és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy magyarságukat büszkén vállalják, vigyék tovább és ápolják évszázados hagyományainkat”.

A folytatásban oroszlányi diákok és előadók adtak ünnepi gálaműsort. A kizárólag magyar szerzők műveiből összeállított verses, népmesés, zenés programban felléptek a Bakfark Bálint AMI, a Hamvas Béla Gimnázium, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és a Komárom-Esztergom Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola tanulói, továbbá Kilin Dávid, Kiss Krisztofer és Kovács Anna.

A rendezvény az „Oroszlány Kultúrájáért” alapított Kölcsey Emlékplakettek és oklevelek átadásával zárult, melyet ez alkalommal Elekes Lászlóné, Ivák István, valamint az Önkormányzati Tűzoltóság képviseletében Szabó Imre parancsnok vehetett át. Az elismeréseket Rajnai Gábor, az Emlékplakett bizottság elnöke, valamint Aranyosi Éva, Csáky Mária és Takács Tímea tanácsnokok közösen adták át.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek