Hír
2022. december 27.

Megmaradt az étel?

Az ünnepek alatt szinte mindannyian hajlamosak vagyunk a megszokottnál több élelmiszert vásárolni, illetve azokból több ételt főzni.

Fokozottan igaz ez akkor, ha vendégeket várunk, ilyenkor szinte mindig marad alapanyag és készétel is. Szerencsére, a mélyhűtőbe rakva sok élelmiszer megmenthető, elrakható későbbre, vannak azonban olyanok is, amelyek nem valók a fagyasztóba.

Tej: Főként a magasabb zsírtartalmú tejek állaga megváltozik, csomósodhat, így bár megiható, de az állaga nem lesz annyira hívogató. Főzéshez viszont használhatjuk.

Kiolvasztott hús: Kiolvasztott élelmiszert soha ne fagyasszunk vissza, ez fokozottan igaz a húsra.

Majonéz: Kiolvasztáskor több rétegre válhat szét, csomósodhat, elveszíti korábbi homogén állagát.

Tojás: A tojás belsejében levő folyadék a fagyasztás hatására kitágul, szétfeszíti a héjat, aminek az lenne a lényege, hogy megvédje a belsejét a szennyeződésekkel és egyéb behatásokkal szemben. Viszont a héja nélkül, kissé felverve lefagyasztható légmentesen zárható edényben vagy nejlonzacskóban.

Sajt: A lefagyasztott sajt szárazabbá és morzsás állagúvá válik, így a fogyasztási élmény nem lesz ugyanaz. Főzni, sütni viszont továbbra is ugyanúgy alkalmas lehet.

Tészta: A fagyasztástól pépes állagot kap a tészta, így nem érdemes ezzel próbálkozni.

Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök: Uborka, paradicsom, sárgadinnye, saláta – ezek kiolvasztás után mind vizenyős állagúak lesznek, fogyasztásra így nem igazán alkalmasak.

Rizs: A főtt rizsnél is hasonló a helyzet, mint a tésztánál, kiolvasztva pépessé válik.

Burgonya: A krumpli nyersen sok vizet tartalmaz, ezért kiolvasztva pépessé, szemcséssé válik. Megfőzve viszont mehet a mélyhűtőbe, légmentesen zárható edényben, zacskóban.

Szósz, mártás: A tej- és tejszínalapú vagy kukoricakeményítőt tartalmazó szószok szintén nem jól bírják a fagyasztást, pontosabban a kiengedést, ekkor szétválnak, csomósodnak. A lisztalapú mártások viszont mehetnek a hűvösre, így akár 4 hónapig is elállnak.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek