Hír
2022. december 08.

Régi hagyomány a karácsonyi képeslap

Az ünnep alkalmából öröm kapni és küldeni egy-egy szívmelengető üzenetet.

A karácsonyi képeslapok postai küldésének szokása az Egyesült Királyságból ered, az új nyilvános posta adta lehetőségek kiaknázását célozta meg. Korábban csak a módos kevesek kiváltsága volt a postai feladvány- vagy csomagküldés. Az első nyilvános postai szolgáltatás, a Penny Post a vasutak terjedésének köszönhette 1840-es debütálását.

Az első karácsonyi képeslapot Sir Henry Cole megrendelésére illusztrálta J. C. Horsley 1843-ban. A lap egy család három generációjának képviselőit ábrázolta, akik a címzettre emelik poharukat. Ebből a képeslapból 1000 darab készült, és darabonként egy schillingért árulták.

Angliában az első karácsonyi üdvözlőkártyák a nevükkel ellentétben nem téli vagy vallási témákat ábrázoltak, inkább a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és egyéb színes ábrák szerepeltek rajtuk. Népszerűek voltak a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros és szentimentális képek.

Az Egyesült Államokban az 1840-es évek végén jelent meg az első képeslap, de annyira drága volt még akkoriban, hogy az emberek többsége nem engedhette meg magának a küldését. 1873 karácsonyán a Prang és Mayer nyomdász cég kezdett el szélesebb körben üdvözlőkártyákat gyártani a piacra, ezért az úttörő tevékenységért Louis Prang-et nevezik az „amerikai karácsonyi képeslap atyjának”.

A magyar képeslapkiadás 1896-ban, a millennium évében kezdődött. 1900-ig zömében osztrák és német kiadóktól importálták a képes levelezőlapokat. A nyomtatás fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbekké váltak a karácsonyi lapok, és 1860-ra már nagy számban gyártották őket.

A 20. század folyamán jól jövedelmező üzletnek számított a képeslapok készítése. A lapok külseje az ízlés és a nyomdai technika átalakulásával változott. A világháborúk idején például a hazafias témák kerültek előtérbe.

Az elektronikus levelezés és üzenetküldés elterjedésével mára háttérbe szorult ez a szép hagyomány, amit évente legalább egyszer, karácsonykor érdemes feleleveníteni. Hisz nincs olyan ember, aki ne örülne ilyenkor egy személyre szabott, szívhez szóló üzenetnek a számára kiválasztott vagy elkészített képeslapra vetve.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek