Hír
2022. december 02.

Zöld utat kapott a Malom-tó fejlesztése

Oroszlány Város Önkormányzata „Oroszlányi zöldfejlesztések – TOP-PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00046” címmel 2022. februárjában nyújtott be pályázatot a Malom-tó és környezetének fejlesztése érdekében.

A pályázat bruttó 300 millió forint összegű támogatásáról 2022. november 29-én értesítette önkormányzatunkat a támogató szervezet.

A projekt keretében a Malom-tó zöldterület fejlesztési beavatkozásai során a települési "zöld sziget" hatást oly módon kívánjuk elérni, hogy a környezet lehetőségeit kiaknázva sokkal inkább szolgálja a városlakók és az ide látogatók pihenését, szabadidejük eltöltését. A projekt előkészítő tevékenysége keretében kidolgozásra kerültek azok a szakmai dokumentációk, melyek meghatározzák a Malom-tó vízutánpótlásának folyamatos biztosítását lehetővé tevő műszaki, éghajlattani megoldásokat, valamint elkészült a projekt konkrét műszaki tervdokumentációja, mely a tó környezetének fejlesztését hivatott biztosítani.

A pályázatot Oroszlány Város Önkormányzata és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. konzorciuma nyújtotta be, ezáltal biztosítva lett az összes érintett ingatlan tulajdonosi háttere, valamint a fejlesztés üzemeltetési-fenntartási feladatainak ellátása. A fejlesztés része a tó körbe járhatósága érdekében szükséges közlekedési felületek és a közvilágítás kialakítása, sportolási terek létrehozása (pl: petanque pálya, pingpong asztal), játszótérfejlesztés, árnyékolási szerkezetek kialakítása, utcabútorok telepítése.

A fejlesztés során a terület biológiai aktivitásértékének növelése is fontos cél. A tó, valamint a szigetek szinte „érintetlen” élővilágának bemutatása érdekében szemléltető helyszínek és eszközök telepítését tervezzük. A tereprendezés keretében a hősziget-hatást csökkentő növénytelepítést és "selfie pont" kialakítása is az elképzelések között szerepel.

A közösségi célú infrastruktúra fejlesztése keretében mobil színpad működtetéséhez szükséges eszközbeszerzést és kiszolgáló infrastruktúra kiépítését tervezzük, valamint a biztonság és vagyonvédelem érdekében kerékpártámaszok és térfigyelő kamerák telepítése is megvalósulhat. Tervezzük a terület megközelítését biztosító önkormányzati utak burkolatának korszerűsítését, gépjármű parkolók fejlesztését.

A zöldfejlesztés során az őshonos és nem allergén növények telepítésé a cél, továbbá a vízvételi lehetőség kialakítása is megvalósulhat. A területen képződő zöldhulladék hasznosítását az OIH Zrt. végzi. A fejlesztés kb. 700 m út és sétányfejlesztést tartalmaz. A projekt növeli a település biológiai aktivitásértékét, a zöldfelület közösségi és sport funkciója bővül.

A pályázati célok megvalósítása várhatóan 36 hónap alatt valósul meg.

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek