Hír
2022. November 30.

Kormányrendeletet adtak ki az áram rendszerhasználati díjairól

Átírták a villamos energiáról szóló törvény alkalmazásának szabályait - derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

Nem emelkedhetnek az áramszámlában a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak – jelent meg kedden este a Magyar Közlönyben az erre vonatkozó kormányrendelet.

A rendelet értelmében a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítani, hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését, a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése pedig a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú.

A szabályozás értelmében a hálózati elosztók és az átviteli rendszerirányítók hálózati veszteség költségeinek 85 százaléka ismerhető el, amit a Rezsivédelmi Alapon keresztül kell figyelembe venni. Előbbieknél 100, utóbbiaknál 80 milliárd forint áll rendelkezésre kompenzációként.

Az ármegállapításra jogosult Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a rendszerhasználati díjakról szóló határozatát a bevezetés előtt legalább 30 nappal meg kell hoznia, és szintén a bevezetés előtt 25 nappal közzé kell tennie.

E rendelet szabályait a hatálybalépésekor folyamatban lévő díjmegállapítási eljárásokban is alkalmazni kell.

Forrás: startlap.hu


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek