Hír
2022. November 25.

Amit az új adókról tudni kell

A képviselőtestület ma elfogadta az új adórendeletet. Ez azt jelenti, hogy bár az utolsók között, de Oroszlány is rákényszerült a lakossági adó bevezetésére. Két új adó lesz.

1. Kommunális adó

Kommunális adót háztartásonként (lakásonként) kell majd fizetni. Ezt az adót a helyi kommunális szolgáltatások igénybevételéért fizetjük. Ilyen kommunális vagy másnéven közösségi szolgáltatás például a szemétszállítás (nem a saját szemetesek ürítése, hanem az utcai szemétgyűjtőké) az úttakarítás, hó- és síkosságmentesítés, a közterületek tisztítása és gondozása, temetőfenntartás).

Az adót a magánszemélyek a tulajdonukban lévő ingatlanok alapterülete alapján három kategóriában fizetik meg:

 • a 60 m2-nél kisebb ingatlanok esetében évi 15.000 Ft
 • a 60-100 m2 közötti ingatlanok esetében évi 22.500 Ft
 • a 100 m2-nél nagyobb lakóingatlanok esetében 30.000 Ft

Ha például egy család 40 m2-es lakásban lakik, a lakás tulajdonosának évi 15.000 Ft-ot kell adóként megfizetnie. Egy 63m2-es lakás tulajdonosa 22.500 Ft-ot fizet majd.

2. Garázsadó

A másik új adót a garázstulajdonosoknak kell fizetniük, méghozzá a garázs minden négyzetmétere után 720 Ft-ot. Például egy 20 négyzetméteres garázs tulajdonosának 2023-ban 20x720, azaz 14.400 Ft-ot kell adóként befizetnie.

Mindkét új adóhoz bevallást kell majd készíteniük a tulajdonosnak. Erről a pontos információt, illetve a bevallási űrlapokat mindenki elérheti majd. Az adót két egyenlő részletben, az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell majd befizetni.

A lakossági adókon kívül a kizárólag vállalkozásokat érintő építményadó is emelkedett, 2023-tól négyzetméterenként 200 Ft-tal kell többet fizetniük. Az iparűzési adó mértéke nem változott.

Természetesen minden adótípus esetében vannak, akik mentesülnek az adó megfizetése alól. Ezeket a mentességeket az adórendeletben megtalálják. A rendelet elérhető a város weboldalán.

Az új adókból származó többlet adóbevételt az önkormányzat az energiaválság miatti rendkívüli helyzet enyhítésére használja fel.

Az energiaárak elszabadulása lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, s ez alól Oroszlány sem kivétel. A kormány világossá tette, hogy működési segítségre nem számíthatnak az önkormányzatok, a legtöbb, amit nyújtani tudnak, az kedvezményes hitelfelvételi lehetőség az energiahatékonyságot javító beruházásokra. Ez azonban – bár hosszú távon fontos – nem segít kifizetni a több tízszeresre emelkedő áram-, távhő- és gázszámlákat, sem fedezni az élelmiszerár-emelés miatti közétkeztetési költségeket. Balla György miniszteri biztos már szeptemberi levelében világossá tette: az önkormányzatoktól elvárják, hogy a megemelkedett költségeket bevételnöveléssel érjék el a települések: emeljenek adót és/vagy értékesítsék ingatlanvagyonukat.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek