Évforduló
2022. november 14.

Diabétesz Világnap

November 14-e a diabétesz világnapja. Ezen a napon több mint 170 országban emberek millió fognak össze a cukorbetegekért és tisztelegnek Sir Frederic Banting előtt, aki felfedezte és pontosan száz évvel ezelőtt alkalmazta először az inzulint a diabétesz kezelésében.

Hazánkban jelenleg közel 1 millió diagnosztizált cukorbeteg él, nekik és közvetlen környezetüknek mindennapos küzdelmet és odafigyelést jelent állapotuk kontroll alatt tartása. A kulcs a rendszeres önellenőrzésben, a megfelelő életmódban és a kiegyensúlyozott terápiában rejlik.

Sajnos évről évre többen emlékeznek meg a november 14-i Diabétesz Világnapról, hiszen a cukorbetegségben szenvedők száma rohamosan emelkedik, globálisan már a 450 millió főt is meghaladja. Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar beteg diagnózis hiányában még nincs tisztában állapotával. Ez azért is rendkívül veszélyes, mert a későn felismert, illetve nem megfelelően kezelt diabétesz súlyos következményekkel, többek között szív- és érrendszeri elváltozásokkal, ideg- és vesekárosodással, valamint vaksággal is járhat.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni: a rendszeres vércukor-önellenőrzéssel, egészségtudatos életmóddal és következetes terápiával a cukorbetegek is teljes életet élhetnek.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek