Hír
2022. november 11.

Esterházyak nyomában

Nagy érdeklődés övezte az oroszlányi Rákóczi Szövetség november 10-én megtartott rendezvényét a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermébe, melyre a szomszédos Fejér megyei Csákvárról is érkeztek vendégek.

Az eseményen az Esterházy család történetéről tartott vetített képes előadást Takács Zsolt, a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás vezetője.

Az Esterházy család jelentősége és jelenléte áthatja a közép-európai régiót. Ha az Esterházyak által hagyott emlékek nyomába eredünk, mindenképpen meg kell említeni a burgenlandi Kismartont és Fraknót, a magyarországi Fertődöt, a szlovákiai Cseklészt, Galántát, Szeredet és Tallóst. A hercegi családnak óriási birtokai voltak ezeken a területeken.

A felvidéki előadó tartalmas prezentációjában bemutatta az Esterházyak szülőhelyét, kronológiai sorrendben a család kiemelkedő tagjait. Galántán, - ahol egy ideig Kodály Zoltán is élt, és Joseph Haydn is megfordult – több neves épület is fűződik a nevükhöz.

Az egyik legjelentősebb a neogótikus kastély, amely eredetileg egy 1633-ban épült reneszánsz stílusú erőd volt. A kastélyt 1736-ban barokk stílusban átépítették. Jelenlegi formáját 1861-ben nyerte el, amikor a romantikus angol gótika szellemében jelentős mértékben átépítették. A kastély egyedi fensége mindegyik formájában lenyűgöző.

Galánta és az Esterházy család immár 400 éves közös múltra tekint vissza. Erre emlékeztetve, Takács Zsolt színvonalas kiadvánnyal ajándékozta meg az előadás résztvevőit.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek