Hír
2022. november 10.

Hungarikumok

Mi, magyarok, nagyon büszkék tudunk lenni hazánk egyedi, különleges dolgaira, vívmányaira, találmányaira, hagyományaira, sportolóira, eredményeire, és ez így van jól. A hungarikumok gyűjteménye ezeket minősíti és foglalja össze.

A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség – írják a Hungarikum honlapon.

2012. április 2-án fogadta el az Országgyűlés a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, melynek célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

Bárki javasolhat egy meghatározott formanyomtatvány kitöltésével értékeket az alap szintű értéktárba történő felvételre. Ha ez alapján felveszik, mint nemzeti érték, felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív döntést követően újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kivételt képeznek az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területei. Jelenleg 83 hungarikum van.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek